27.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialBeijingul, măsuri speciale de securitate, la împlinirea a 25 de ani de...

Beijingul, măsuri speciale de securitate, la împlinirea a 25 de ani de la protestele din Piaţa Tiananmen

Ordinea domnea miercuri în Piaţa Tiananmen, înconjurată de forţe de ordine, mobilizate pentru a împiedica orice încercare de evocare a comemorării a 25 de ani de la zdrobirea "primăverii de la Beiing", pe 4 iunie 1989, relatează AFP, conform Mediafax.

Poliţişti militari, poliţişti înarmaţi, gardieni municipali, funcţionati în civil, agenţi din cadrul comitetelor de cartier – reprezentând "arsenalul" în domeniul securităţii Chinei – erau prezenţi în număr mare pe imensa esplanadă sau în zona acesteia, au constatat jurnalişti AFP.

Citește și: America cere Chinei să elibereze activiștii, la împlinirea a 25 de ani de la protestele din Piața Tiananmen

Pentru a ajunge în centrul nevralgic al puterii comuniste chineze, pietonii sunt supuşi unor controale corporale, trec prin dispozitive de securitate şi arată ce au în bagaje.

Străinii sunt controlaţi în mod special, poliţiştii filează eventuali jurnalişti internaţionali, iar organelor presei naţionale le este interzis să relateze despre evenimentele care au avut loc la această dată, a cărei amintire este proscrisă în mod oficial.

Pe bulevardul Păcii Eterne, la nord de Piaţa Tiananmen, vehicule de poliţie erau staţionate din 50 în 50 de metri, dar şi ambulanţe şi vehicule de pompieri.

"Am plănuit să mergem să vedem Oraşul Interzis, dar ni s-a refuzat accesul pe motiv că nu avem paşapoartele cu noi. Ne-au spus că astăzi este necesar paşaportul", a declarat pentru AFP o turistă australiană, Amanda, care a venit împreună cu prietenă să viziteze Beijingul.

La gurile de metrou sau pe trotuare, controalele de securitate provoacă lungi cozi de aşteptare.

Un jurnalist AFP care a filmat un schimb de replici între poliţişti şi câţiva chinezi, sătui să aştepte în soare, a fost obligat de către poliţie să şteargă înregistrarea.

În faţa celebrului portret al lui Mao, instalat la intrarea în Oraşul Interzis, prezenţa poliştilor este vizibilă.

Extinctoare au fost aduse de paznici, pentru cazul în care vreun contestatar ar încerca să se autoincendieze. Este o ipoteză de care autorităţile se tem, dar acest lucru este improbabil, având în vedere percheziţiile atente asupra publicului.

Acest loc a fost scena, pe 28 octombrie 2013, a unui atentat sinucigaş comis, potrivit poliţiei, de către extremişti din regiunea musulmană Xinjiang, care au intrat cu un vehicul în muţime.

De atunci au fost instalate noi bariere consolidate pe drum, de o culoare aurie, un kitsch luat în derâdere pe Internet.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, după şapte săptămâni de mobilizare a manifestanţilor care cereau reforme democratice în China partidului unic, zeci de mii de militari, susţinuţi de sute de tancuri şi blindate, au luat cu asalt şi au deschis focul asupra mulţimii în drum către Piaţa Tiananmen.

Niciun bilanţ definitiv oficial nu a fost furnizat. Cele mai multe surse independente apreciază că între câteva sute şi până la peste 1.000 de persoane au fost ucise în Beijing, bilanţuri care nu includ morţii din restul Chinei.

Cele mai citite

Ministrul de Finanțe și șeful Vămilor inaugurează scanerele de la vama Albița

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și președintele Autoritãții Vamale Române, Marcel Mutescu, merg în ziua de 4 iunie 2024 la vama Albița (județul Iași), unde...

Două persoane reținute de DIICOT. Au crescut o cultură de  canabis într-un apartament închiriat

Procurorii DIICOT Maramureș au reținut două persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc. Potrivit acestora, se pare că persoanele în...

PNL bate PSD în Moldova!

PNL are mari șanse să câștige alegerile locale în regiunea Moldovei, conform ultimelor cercetări sociologice. Sondajul arată că PNL are 30% din intențiile de vot...
Ultima oră
Pe aceeași temă