31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce vrea Barack Obama ca Marea Britanie să rămână în UE

De ce vrea Barack Obama ca Marea Britanie să rămână în UE

Președintele Barack Obama a declarat că Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană pentru a continua să aibă influenţă pe scena internaţională, informează Mediafax.

Apartenenţa Marii Britanii la UE „ne oferă mai multă încredere privind puterea uniunii transatlantice”, a afirmat Obama, în interviul acordat BBC înainte de a pleca, joi, în Kenya.

Citește și: Marea Britanie vrea să renegocieze termenii apartenenţei la UE

Preşedintele american a mai apreciat că UE „a făcut lumea mai sigură şi mai prosperă”, iar Marea Britanie este „cel mai bun partener” al SUA.

Obama l-a descris pe premierul britanic David Cameron drept un „partener remarcabil” şi a felicitat Guvernul său pentru că a atins ţinta stabilită de NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

Liderul american a negat că ar fi exercitat presiuni asupra premierului britanic pentru a atinge această ţintă, dar a afirmat că au avut „o conversaţie onestă”.

Citește și: Philip Hammond, despre viitorul Marii Britanii în UE

David Cameron le-a promis britanicilor că va organiza un referendum privind apartenenţa ţării la UE până la sfârşitul lui 2017, după renegocierea condiţiilor pentru menţinerea Marii Britanii în blocul comunitar. Premierul a precizat că va pleda pentru menţinerea ţării în UE dacă va obţine reformele dorite.

După interviul lui Obama, parlamentarul conservator britanic Tom Pursglove a afirmat că apartenenţa la UE este „problema poporului britanic” şi nimeni nu îi poate spune ce să facă.

 

Cele mai citite

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă