22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăTechPonta a ajuns la mâna „saltimbancului cu cravată mov“

Ponta a ajuns la mâna „saltimbancului cu cravată mov“

În contextul discuțiilor accelerate dintre liderii PNL și PDL și al semnalului refacerii, în structurile locale, a Alianței D.A., social-democrații își caută și ei parteneri. Vizat este PPDD, atât pentru puținii parlamentari pe care-i mai are, cât mai ales pentru aleșii locali care pot înclina balanța în multe județe. În urmă cu doar trei săptămâni, premierul Victor Ponta avea însă o cu totul altă părere despre potențialul său aliat.

Oprimă rundă de discuții a avut loc, ieri, între Liviu Neagu, secretarul general al Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD), și vicepremierul Liviu Dragnea și ar fi vizat, punctual, situația din Teleorman. Potrivit surselor, vor mai avea loc însă și alte întâlniri, deoarece PSD și-ar dori ca aleșii locali ai PPDD să le asigure majoritatea în structurile locale, după ce liderii PDL și PNL au dat semnalul refacerii Alianței D.A. în teritoriu. Până acum, aleșii locali ai PPDD nu au avut o politică clară de alianțe, în unele județe votând alături de PDL, în altele, alături de PSD.

Ce ar vrea Dan Diaconescu

Liderul PPDD a pledat, ieri, pentru realizarea unei „alianțe anti-Băsescu“ între toate partidele, arătând că el ar avea „cele mai mari șanse“ să câștige alegerile prezidențiale. „Am cele mai mari şanse, acum, că sunt singurul candidat la preşedinție. Când vor apărea şi alți candidați, şansele mele vor mai scădea“, a declarat Dan Diaconescu. Potrivit acestuia, după ruperea USL, PPDD poate înclina balanța în nu mai puțin de 34 de județe. „PPDD poate stopa jaful făcut de ciocoi. Putem face (majorități – n.r.) şi cu unii şi cu alții din cei pe care îi numesc ciocoi“, a „explicat“ Diaconescu politica PPDD. Cu alte cuvinte, „partidul-televiziune“ este dispus să se alieze cu orice formațiune, deși, oficial, Diaconescu spune că se adresează în special liberalilor.

Un răspuns prompt a primit șeful PPDD de la PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea: „Dacă Dan Diaconescu vrea să facem o alianță anti-Băsescu, suntem acolo“. Potrivit președintelui executiv al PSD, social-democrații ar putea încheia cu PPDD și o înțelegere la nivel parlamentar, o dată ce colaborarea va da roade în teritoriu.

Planurile PSD au fost confirmate și de premierul Victor Ponta, la finalul ședinței de ieri a USD, la care a participat și Dan Diaconescu: „Putem să facem și o alianță la nivel de Parlament dacă este vorba de proiecte legislative comune. Am discutat de faptul că ei cu siguranță nu vor să treacă în alianța pro-Băsescu, alianța Iohannis-Blaga, și atunci este normal să putem să colaborăm la nivel parlamentar și la nivel local“. Cât despre pierderea majorităților în teritoriu, Ponta a comentat, ironic, că vina aparține și PSD. „Noi suntem cei care am adus atâția consilieri PNL, cât era USL-ul. Acum plătim“, a arătat șeful PSD.

Ce poate oferi PPDD

După alegerile parlamentare din 2012, PPDD intra în Legislativ cu 68 de mandate (47 de deputaţi și 21 de senatori). Acum, după un an și jumătate, partidul lui Dan Diaconescu mai numără doar 18 deputați și trei senatori. Deci, mai puțin de o treime decât avea inițial. Cu atât mai interesantă este, în acest context, una dintre cerințele lui Dan Diaconescu, și anume interzicerea traseismului. Solicitarea ar trebui, teoretic, să-l pună pe șeful PPDD în conflict cu PSD, în condițiile în care majoritatea parlamentarilor care au plecat din partidul său îngroașă indirect rândurile PSD, prin intermediul UNPR sau al PC. Dacă la nivel parlamentar, PPDD poate oferi puțin, altfel stau lucrurile la nivel local, putând asigura liniștea baronilor PSD în multe județe.

De pildă, în Gorj, săptămâna trecută, șeful Consiliului Județean, Ion Călinoiu, s-a trezit – pentru prima dată în ultimii șase ani – că nu-și poate trece un proiect. De vină a fost nou-formata majoritate PNL-PDL-PPDD. Dacă cei cinci consilieri județeni ai PPDD ar vota alături de PSD, Călinoiu și-ar vedea iar proiectele aprobate. Situații similare se înregistrează și în alte județe.

Ce spunea Ponta despre Diaconescu

În ultimii ani, între premierul Victor Ponta și liderul PPDD, Dan Diaconescu, s-au consumat mai multe episoade tensionate. Un astfel de episod s-a înregistrat în urmă cu doar trei săptămâni, la Satu Mare. Prezent acolo pentru a-l susține pe ex-liberalul Ovidiu Silaghi în alegerile parlamentare parțiale, premierul Victor Ponta spunea despre Diaconescu, și el candidat în colegiul respectiv, că este „un saltimbanc“. „Am un sentiment de vinovăţie şi vreau să vă cer scuze, am mutat de la Târgu Jiu la Satu Mare circul. Până pe 25 mai o să aveţi aici un saltimbanc de circ în mov. O să-l vedeţi cu cravată mare mov. Vreau să vă dau vestea bună că după 25 n-o să-l mai vedeţi pe aici. Aşa a fost şi în Târgu Jiu, a fost până în ziua alegerilor, după care nu l-a mai văzut nimeni“, declara Ponta pe 14 mai.

Anterior, în contextul scandalului privatizării eșuate a Oltchim, șeful Guvernului spunea despre liderul PPDD că „nu e orice nebun de pe stradă“. „Dacă, luni, nu vine Mesia cu Rolls-Royce ,să nu se sperie oamenii de la Oltchim“, mai declara ironic Ponta. Tot atunci, premierul zicea: „ La Oltchim, am început să operăm. Nu moare pacientul, din fericire. Dar, dacă vreți să ­continuăm paralela, în timp ce noi vream să operăm pacientul, a venit unul de la Spitalul 9 și ne-a dat peste mâini“. Cei doi s-au confruntat și pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Gorj, mandat adjudecat de șeful Executivului. Mai trebuie amintit că, în decembrie anul trecut, Dan Diaconescu a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu executare pentru șantajarea unui fost primar și a unui om de afaceri.   

Antonescu, atac dur la Ponta

Comparativ cu prima întâlnire a celor două partide, de săptămâna trecută, a lipsit fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, care s-a retras sâmbătă din cursa prezidențială.

Antonescu a fost însă prezent la ședința Biroului Politic al PNL, unde i-a predat lui Klaus Iohannis ștafeta ca președinte interimar al partidului. Antonescu a lansat un atac dur la adresa premierului Victor Ponta, care afirmase că s-a retras sub influența lui Traian Băsescu. El a declarat că premierul este lovit de „demenţă antidemocratică” şi că inclusiv retragerea candidaturii sale la prezidenţiale continuă să producă spaime ce declanşează o „teroare mediatică”.

„Decizia mea nu are nici o legătură cu Traian Băsescu”, a spus fostul șef al PNL, declarându-se „surprins” că nimeni nu a observat că, după ­demararea negocierilor dintre PNL și PDL, cariera politică a șefului ­statului „s-a încheiat”. „Traian Băsescu este liderul unui partid de 6% care nu e chemat și nu e primit deocamdată de nimeni la nici o negociere”, a ­subliniat Crin Antonescu, referindu-se la PMP.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă