26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSTUDIU. Într-o ţară vecină României, doi din cinci cetăţeni sunt XENOFOBI. Vezi...

STUDIU. Într-o ţară vecină României, doi din cinci cetăţeni sunt XENOFOBI. Vezi numele ţării

Doi din cinci cetăţeni ai unui stat vecin cu România au sentimente xenofobe – de teamă sau ostilitate faţă de străini.

Această ţară este Ungaria, relevă un studiu efectuat în iulie 2015 de institutul de sondarea opiniei publice Tarki, relatează Mediafax.

În total, 39% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia potrivit căreia niciun solicitant de azil nu ar trebui să pătrundă deloc pe teritoriul Ungariei.

O majoritate de 56% dintre persoanele chestionate a afirmat, totuşi, că ar asculta argumente cu privire la motivul pentru care un solicitant de azil ar trebui să primească sau nu azil, în timp ce 5% au apreciat că solicitanţii de azil nu ar trebui acceptaţi.

Tarki a efectuat în mod regulat anchete pe tema xenofobiei începând din 1992. Aceste anchete au arătat o creştere rapidă a sentimentelor de xenofobie în primii patru ani de studii (1992-1995), apoi o fluctuaţie a acestor sentimente, până în 2001, după care au rămas stabile în perioada 2002-2011. Tarki a raportat o creştere a opiniilor xenofobe în 2012, care au rămas la un nivel ridicat în următorii doi ani.

Atitudinile xenofobe au crescut la un nivel record potrivit anchetei din aprilie, când 46% dintre respondenţi au afirmat că ar interzice intrarea în ţară a solicitanţilor de azil, în contextul în care potrivit celui mai recent studiu xenofobia scade la nivelurile din 2014, în pofida concentrării constante a presei asupra crizei imigraţiei şi chestionarului aplicat de către Guvern pe această temă.

Cea mai mare rată a respingerii – de 76% – îi vizează pe arabi, 53% dintre respondenţi afirmând că le-ar interzice inclusiv "piresienilor" – un "popor" inexistent – să intre în Ungaria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă