2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Cum se naște o gaură neagră din două stele neutronice

VIDEO. Cum se naște o gaură neagră din două stele neutronice

Specialiștii NASA au realizat, cu ajutorul unui supercomputer, o simulare video în care se poate vedea cum două stele neutronice se distrug reciproc, generând o gaură neagră, potrivit Space.com

Cele două stele, cu masele de 1,4, respectiv 1,7 ori mai mari decât cea a Soarelui nostru ajung la o distanță de doar 11 mile una față de cealaltă. Din simularea realizată de Centrul Spațial Goddard, aparținând NASA, se vede cum cele două stele se apropie în spirală una de cealaltă, își „fură” reciproc materia și, până la urmă, cea mai mare o distruge pe cea mai mică.

Specialiștii spun că, la 13 milisecunde după ciocnire, steaua neutronică mai masivă a acumulat deja mult prea multă masă pentru a-i susține gravitația și se prăbușește în sine, generând o nouă gaură neagră. Orizontul evenimentului din gaura neagră (punctul dincolo de care lumina nu mai poate evada, reținută de gravitația foarte mare, arată ca o sferă gri. O parte din materie rămâne, însă, o perioadă, pe orbita găurii negre, sub formă de halou.

Stelele neutronice apar în cazul în care o stea de 8 până la 30 de mase solare explodează în stadiul de supernovă. Ceea ce rămâne este nucleul dens și compact. Pentru a înțelege care este densitatea în aceste stele neutronice specialiștii recurg la o comparație: un centimetru cub de materie e mai greu decât Everestul. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă