În fiecare an, aproape un sfert de milion de femei din întreaga lume primesc diagnosticul de cancer ovarian. Această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Este important ca toate femeile să știe care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei, cât şi din partea tatălui, deoarece cancerul ovarian este neoplasmul cu cea mai mică rată de supravieţuire în rândul femeilor!
1. Există trei tipuri de cancer ovarian
Cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.
2. Cercetătorii au identificat câţiva factori de risc
În timp ce la majoritatea femeilor cu cancer ovarian nu se cunoaşte ce a declanşat apariţia bolii, cercetătorii au identificat câţiva factori care cresc riscul de apariţie al cancerului ovarian, precum: vârsta înaintată, istoricul familial şi genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani), nuliparitatea, istoricul de cancer de sân.
3. Simptomele cancerul ovarian sunt înșelătoare
Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat deoarece femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt durerile abdominale sau pelvine, modificările tranzitului intestinal (diaree sau constipație), modificările urinare, sângerările vaginale neobișnuite, durerile în timpul contactului sexual, pierderea în greutate, oboseala, distensia abdominală.
4. Testul Babeş – Papanicolau nu poate detecta cancerul ovarian
Medicii atrag atenția că testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian. Pentru acest tip de cancer nu există o analiză specifică pentru stabilirea diagnosticului.
5. Șansele de supraviețuire sunt sub 20% în stadiul avansat
Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire ale pacientele: în stadiul I rata de supraviețuire la cinci ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie) este de 75%, dar scade vertiginos până la 5% atunci când boala este descoperită în stadiul IV.
O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.