21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăGDPRStudiu. O inimă din celulele pacientului ar putea fi creată cu ajutorul...

Studiu. O inimă din celulele pacientului ar putea fi creată cu ajutorul imprimantelor 3D

O inimă umană, creată din celulele pacientului, pentru a-i fi transplantată, ar putea fi realizată cu ajutorul imprimantelor 3D, au declarat cercetătorii americani, care au început deja să testeze acestă tehnologie,arată Mediafax.

Până în prezent, echipa de cercetători a Universităţii din Louisville a printat valve cardiace şi vene, pornind de la celulele pacientului, a spus biologul celular Stuart Williams, coordonatorul proiectului.

Citește și: O inimă din celulele pacientului ar putea fi creată cu ajutorul imprimantelor 3D 

De asemenea, cercetătorii au testat cu succes pe şoareci şi alte animale mici transplantarea de vase subţiri de sânge.

Stuart Williams consideră că echipa sa de cercetători va putea printa şi asambla o inimă completă într-o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani. Aceasta se va numi "inimă bioficială", fiind un organ în parte natural, în parte artificial.

Cea mai mare provocare este însă aceea de a face celulele să funcţioneze exact ca într-o inimă normală.

Un organ construit din celulele pacientului ar putea rezolva problema incompatibilităţii, cu care se confruntă în prezent bolnavii care trec printr-un transplant de inimă primită de la un donator sau care au inimă artificială.

Citește și: Avion Tornado cu piese imprimate 3D, testat în Anglia

Dacă proiectul se va desfăşura conform planului, Stuart Williams a afirmat că inima ar putea fi testată pe oameni în mai puţin de un deceniu. Primii pacienţi care vor putea beneficia de noua tehnologie vor fi aceia al căror organism nu acceptă inimile artificiale, inclusiv copiii, care au o cutie toracică prea mică pentru a suporta un transplant de inimă artificială.

Celulele vor fi purificate într-un aparat, apoi procesul de printare va începe pe secţiuni, folosindu-se un model generat pe computer, pentru a construi inima, strat cu strat.

Imprimanta folosită de cercetătorii americani utilizează un amestec de gel şi celule vii, pentru a realiza treptat forma părţilor inimii. În cele din urmă, celulele vor creşte pentru a forma ţesutul cardiac.

Citește și: Organe pentru transplant, scoase la imprimantă

Imprimanta 3D foloseşte o tehnologie asemănătoare cu imprimanta cu jet de cerneală, fiind dotată cu un ac ce pulverizează "materialul" conform unui model predeterminat.

Tehnologia printării 3D a mai fost utilizată până acum pentru realizarea unui peroneu, a valvelor cardiace şi chiar a unei urechi.

Cele mai citite

Încă o lovitură pentru Barcelona! Și Fermin Lopez s-a accidentat

FC Barcelona se confruntă cu o serie de accidentări importante, după ce și mijlocașul Fermin Lopez a fost declarat indisponibil pentru trei săptămâni. După victoria...

Numărul morților din atacul cu pagere din Liban a ajuns la 12, a declarat ministrul libanez al Sănătății

Printre cele 12 persoane ucise, se află și o fetiță de 8 ani. Cel puțin 2 800 de oameni au fost răniți, în atacul...

Legenda fotbalului italian, Salvatore Schillaci, a murit la 59 de ani

Salvatore „Toto” Schillaci, eroul Italiei de la Campionatul Mondial din 1990, a murit la vârsta de 59 de ani, după o lungă luptă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă