19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDecizia ASF privind falimentul Astra Asigurări, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie...

Decizia ASF privind falimentul Astra Asigurări, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie să știe asigurații

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind declanșarea procedurii de faliment la Astra Asigurări a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. 

”Decizia A.S.F. privind declanșarea procedurii de faliment la Astra Asigurări a fost publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment, până la data eventualei denunțări a poliței de asigurare conform legii, pentru deschiderea unui dosar de daună, nou sau anterior acestui moment, sau pentru recuperare primei de asigurare acolo unde cadrul legal permite, asigurații pot să contacteze Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA). Personalul FGA va îndruma asigurații pentru parcurgerea etapelor necesare”, a scris Astra Asigurări pe Facebook. 

Citește și: ASF: Astra Asigurări intră în faliment

Astfel, din acest moment asigurații care au bani de recuperat de la Astra pot solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). 

Totuși, falimentul unui asigurător se hotărăște în instanță și FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Ce obligații are Astra

Astra Asigurări are obligația predării în cel mult 30 de zile către Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA) a evidențelor complete ale dosarelor de daună, precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile aferente acestor dosare, în vederea publicării listei potențialilor creditori în asigurări, conform art. 23 alin. (1) din Legea nr. 503/2004, republicată. 

Citește și: Efectele deciziei ASF de a cere falimentul Astra

De asemenea, Astra Asigurări a menționat că va lua toate măsurile necesare notificării asiguraților atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunță contractele de asigurare încheiate cu Astra, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporțional cu perioadă cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei lor de valabilitate. 

Totodată, orice persoană care invocă un drept de creanță împotrivă asiguratorului că urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară și cea a denunțării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului de Garantare al Asiguraților potrivit dispozițiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților. 

”Împotriva deciziei societatea de asigurare poate face contestație la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București, în termen de 10 zile de la data comunicării, sub sancțiunea decăderii”, se arată în decizia ASF, publicată în Monitorul Oficial. 

Mișu Negrițoi, președintele ASF, a anunțat, miercurea trecută, că Astra Asigurări va intra în faliment, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital. 

 

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă