14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCurtea Constituţională a Spaniei consideră ilegală proclamarea suveranităţii Cataloniei

Curtea Constituţională a Spaniei consideră ilegală proclamarea suveranităţii Cataloniei

Curtea Constituţională a Spaniei consideră ilegală proclamarea suveranităţii Cataloniei

Catalonia nu este suverană, dar poate aspira să devină. Plenul Curţii Constituţionale a Spaniei a anulat, în unanimitate, primul principiu al declarării suveranităţii aprobat de Parlamentul Cataloniei în ianuarie 2013, care a proclamat poporul catalan ca ”subiect politic şi juridic suveran”, anunţă El Pais.

De asemenea, Curtea Constituţională a Spaniei a considerat, în unanimitate, că şi restul principiilor ”nu sunt constituţionale”.

Curtea recunoaşte, în schimb, „dreptul de a decide” al poporului catalan, atât timp cât acesta are loc în cadrul Constituţiei.

Proiectul privind autodeterminarea Cataloniei a fost respins deja de Guvernul central, ceea ce reprezintă un nou eşec pentru naţionaliştii aflaţi la putere în regiunea care intenţionează să organizeze un referendum la 9 noiembrie.

„Potrivit Constituţiei, o comunitate autonomă nu poate convoca unilateral un referendum în vederea autodeterminării”, arată Curtea Constituţională în această decizie.

Pe 12 decembrie, Şeful Guvernului catalan, naţionalistul Artur Mas, a anunţat semnarea unui acord cu formaţiunile politice regionale pentru organizarea, la 9 noiembrie, a unui referendum privind autodeterminarea regiunii.

Cele două întrebări ale referendumului sunt: „Doriţi să existe statul Catalonia?” şi, în cazul unui răspuns afirmativ, „Doriţi ca acest stat să fie independent?”.

Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului, pe fondul crizei economice şi tensiunilor politice.

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară, critică Guvernul central în special pentru redistribuirea incorectă a veniturilor şi cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscală.

Guvernul spaniol a afirmat în repetate rânduri că referendumul nu va avea loc şi o eventuală consultare populară cu privire la statutul regiunii este ilegală. Camera Deputaţilor are programată o dezbatere pe această temă la 8 aprilie.

 

Cele mai citite

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă