3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialLegi mai aspre pentru „turiştii bunăstării“

Legi mai aspre pentru „turiştii bunăstării“

O comisie guvernamentală recomandă Germaniei să depisteze „turiştii bunăstării“ din state UE aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi muncitorii necalificaţi, să-i expulzeze pe cei care comit fraude, relatează site-ul Euractiv.

Creşterea economică şi rata scăzută a şomajului din Germania reprezintă un adevărat “magnet” pentru cetăţeni UE care beneficiază de libertatea de mişcare în cadrul Uniunii Europene (UE), în contextul în care industria duce nevoie de personal. Însă există temeri cu privire la un “aflux” de bulgari şi români, care fug de sărăcia din ţările lor, arată Euractiv, preluat de Mediafax.

Guvernul Merkel a creat în ianuarie o comisie care să evite asemenea abuzuri, după ce unele oraşe germane
s-au plâns că serviciile lor de sănătate şi pentru ajutoare sociale nu mai pot face faţă numărului mare de şomeri est-europeni.

Concluziile “interimare” ale comisiei urmează să fie prezentate astăzi, însă o copie a raportului, la care Reuters a avut acces, arată că actuala coliţie între social-democraţi şi conservatori, condusă de către Merkel, pregăteşte înăsprirea regulilor.

“Guvernul susţine libertatea de mişcare, iar Germania beneficiază de pe urma ei. Totodată trebuie să recunoaştem că o mulţime de pro­bleme pot să fie asociate cu imigraţia”, se arată în document.

„Imigranţii sunt bineveniţi”

Un adjunct al ministrului de Interne, Guenter Krings, totodată parlamentar conservator, a declarat că Berlinul consideră libertatea de mişcare pentru muncitori “unul dintre pilonii principali ai UE”. “Însă libera circulaţie la nivel european are scopul găsirii unui loc de muncă sau efectuării studiilor”, a declarat el pentru Reuters. “Dacă nu ai nici măcar teoretic o şansă să fii angajat, precondiţiile libertăţii de mişcare nu sunt întrunite”, a adăugat el.

Guvernul german afirmă că majoritatea românilor şi bulgarilor vin să muncească legal sau să studieze, însă o minoritate pretinde că efectuează activităţi independente pentru a primi ajutoare sau solicită ajutoare pentru copii fără intenţia reală de a obţine un loc de muncă.

“Vrem să fie clar că imigranţii sunt bineveniţi, în continuare, în Germania”, a declarat Krings. “În privinţa imigranţilor, nu vrem să distingem între ţări de origine bune sau rele, ci între calificări suficiente sau insuficiente ale imigranţilor”, a adăugat el.

Primari din 16 oraşe, inclusiv Koln, Hanovra şi Dortmund, au afirmat în mod public, anul trecut, că nu mai pot să facă faţă unor imigranţi şomeri provenind din Europa de Est, mulţi dintre ei etnici romi.

Dezbaterea publică pe această temă în Germania este la fel de puternică precum în alte state UE, însă Berlinul este îngrijorat că o reacţie împotriva migrării ar putea alimenta extrema dreaptă în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, prevăzute în mai.

 

Cele mai citite

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă