26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Ce nave de luptă GIGANT va construi CHINA, în următorii ani

FOTO. Ce nave de luptă GIGANT va construi CHINA, în următorii ani

China începe să construiască, până în anul 2020, două nave militare gigant, relevă un raport realizat de serviciile de informaţii din Taiwan.

O copie a acestui raport, la care au avut acces jurnaliştii de la Reuters, arată că Armata Populară de Eliberare a Chinei va primi în dotare două portavioane de câte 60.000 de tone.

Ele vor fi construite în şantierele navale din China şi vor copia un alt portavion, Liaoning – singura navă de acest tip din dotarea actuală a Chinei.

Liaoning a fost cumpărat de la Ucraina, în anul 1998, fiind construit în perioada fostei Uniuni Sovietice. Totuşi, el nu este deocamdată “complet operaţional” pentru Forţele Navale ale Chinei. Înainte să înceapă construirea celor două portavioane noi, China va realiza operaţionalizarea completă a navei Liaoning, care se va realiza până în anul 2020.

Liaoning poate lua la bord 30 de avioane de luptă, precum şi elicoptere.

Portavioanele au ca scop “să unifice puterea şi să accelereze capacitatea de luptă” a Forţelor Navale, a declarat un comandant din Armata Populară de Eliberare.

Actualul portavion Liaoning a fost lansat la apă, de fosta URSS, în anul 1988. După destrămarea Uniunii Sovietice, el a rămas în dotarea Ucrainei, în Marea Neagră, sub numele de Varyag. În anul 1998, Ucraina l-a vândut Chinei, iar din anul 2012 el este utilizat de Forţele Navale ale Chinei, sub numele de Liaoning.

Portavionul are un echipaj de circa 600 de oameni.

Republica Populară Chineză are o armată de 1,24 milioane de oameni. Dintre aceştia, 400.000 ar fi destinaţi să lupte împotriva Taiwanului, motiv pentru care Taiwanul urmăreşte cu mare atenţie programele militare coordonate de guvernul de la Beijing.

Insula Taiwan s-a separat de China comunistă şi a devenit ţară independentă în anul 1949. Numele ei oficial este Republica China.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...
Ultima oră
Pe aceeași temă