17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialAustralia are un nou premier: Malcolm Turnbull, învestit în funcția de prim-ministru

Australia are un nou premier: Malcolm Turnbull, învestit în funcția de prim-ministru

Fostul bancher și avocat Malcolm Turnbull a fost învestit, marți, premier al Australiei, la câteva ore după ce a reușit un „puci” surpriză împotriva premierului conservator Tony Abbott, informează Agerpres.

Malcolm Turnbull, care devine cel de-al 29-lea șef de guvern al Australiei, a depus, la Canberra, jurământul în fața reprezentantului în Australia a reginei Elisabeta a II-a, guvernatorul general Peter Cosgrove, la Canberra.

Citește și: Tony Abbott va demisiona din funcția de premier al Australiei. Care este motivul

„Este foarte entuziasmant să fii australian în acest moment”, a declarat Turnbull, care va fi a patra persoană, în puțin peste doi ani de zile, care ocupă fotoliul de premier al Australiei, confom  Reuters și AFP.

„Este o întâmplare pe care nu am anticipat-o, trebuie să vă spun, însă o întâmplare pe care sunt onorat că am înfruntat-o, fapt de care sunt perfect capabil”, a adăugat el.

Malcolm Turnbull a promis un nou stil de guvernare pentru Australia, care tranșează cu cel al predecesorului său, căruia detractorii îi reproșează că este autoritar și ia unilateral decizii.

Ajuns la putere în 2013 după o largă victorie a conservatorilor în legislative, Tony Abbott a fost constrâns să organizeze luni seara un vot în cadrul Partidului Liberal, principala formațiune a coaliției conservatoare aflate la putere, prin anunțul făcut de Malcolm Turnbull că va candida pentru conducerea lui. Malcolm Turnbull, unul dintre cei mai vizibili miniștri ai guvernului Abbott, a anunțat de asemenea că va abandona funcția de ministru al comunicațiilor.

Fostul avocat a obținut 54 de voturi din partea senatorilor și reprezentanților liberali, contra 44 de voturi pe care le-a obținut premierul Abbott, din ce în ce mai impopular în sondaje.

 

 

Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă