7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu TVA de 9% la fructe, legume şi carne inflaţia se poate...

Cu TVA de 9% la fructe, legume şi carne inflaţia se poate înjumătăţi în acest an

Cumulate, ponderile produselor din carne, a legumelor şi fructelor reprezintă 14,6% în coşul inflaţiei. Presupunând repetarea scenariului după scăderea TVA la pâine şi produse din panificaţie (ieftinire de aproape 12%), rezultă o “economie” la inflaţie de 1,7 procente, aproape jumătate din ţinta oficială a BNR pentru 2014.

 

Anul electoral vine cu promisiuni şi măsuri populiste. Printre cele mai importnte pentru coşul zilnic sunt reducerile TVA-ului la 9% la carne (fan ministrul Agriculturii), legume şi fructe (preferata lui Victor Ponta) “sau poate la amândouă” (Premierul, declaraţie la România TV, duminică). Este interesat de remarcat că în cazul în care s-ar merge pe o variantă combinată, cu TVA redus atât la carne şi produse din carne cât şi la legume şi fructe, efectele asupra inflaţiei ar fi apropiate de reducerea TVA la pâine şi produse din panificaţie. Asta pentru că pâinea are o pondere în coşul inflaţiei de 6,4%, produsele de panificaţie de 7,4% (deci 13,9% împreună) iar carnea şi preparatele din carne (8,7%) şi fructele şi legumele (2,3% +3,4%) contează pe o pondere cumulată de 14,6%. Cu alte cuvinte, ce s-a pierdut prin consumarea efectelor reducerii TVA la pâine s-ar putea recupera printr-o nouă tăiere a taxei, la carne, legume şi fructe.

Care vor fi efectele asupra inflaţiei?

Matematic, din reducerea TVA de la 24% la 9%, preţurile ar trebui să se ajusteze cu 12%. Distorsiunile cerere-ofertă ar putea amplifica sau atenua această ajustare, dar dacă ne luăm după experienţa scăderii TVA la pâine şi produse de panificaţie, putem miza pe o ieftinire de 10-12%. Mergând pe varianta optimstă (12%), înseamnă că inflaţia ar putea pierde doar din această reducere de TVA aproximativ 1,7%. Dacă celelalte produse şi servicii luate în calculul inflaţiei nu au evoluţii care să dărâme estimarea BNR pentru 2014 (inflaţie de 3.5% pe finalul anului) iar deciziile Guvernului privind TVA la carne, frucnte şi legume se aplică din semestrul al doilea, atunci putem vedea o înjumătăţire nesperată a inflaţiei, într-un an care începea totuşi prost pentru preţuri, prin taxa pe stâlp şi accize mărite la combustibili. Până ca acestea să intre însă “în pâine”, în lipsa revigorării consumului, inflaţia a fost de numai 1% între ianuarie 2013 şi ianuarie 2014.

Poziţiile oficiale

Premierul Victor Ponta ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe şi legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriaşă şi concurenţă neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE, adăugând că, poate, această reducere va fi aplicată şi pentru carne. „Din punctul meu de vedere, trebuie să mergem, atât cât se poate, tot spre zone ţintite (…) Eu aş vrea la fructe şi legume, pentru că acolo avem iarăşi o evaziune uriaşă şi o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare”, a spus Ponta la România TV.

El a adăugat că este şi o variantă în care TVA să fie redusă la 9% atât pentru carne, cât şi pentru fructe-legume, dacă va fi posibil.

„Haideţi să încercăm să vedem, poate le putem face împreună”, a spus Ponta, întrebat dacă asta înseamnă că fructele-legumele se află înaintea produselor din carne în ceea ce priveşte reducerea TVA. El a precizat însă că sunt aşteptate cifrele pe primul semestru privind încasările din TVA la pâine.

La finele lunii decembrie, premierul Ponta declara că o eventuală reducere a taxei pe valoarea adăugată la alte produse decât pâinea va fi analizată doar după 1 iulie. Cu două luni înaintea acesei declaraţii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte.

Cele mai citite

Asistență medicală de urgență de Crăciun: Nouă spitale și Ambulanța București-Ilfov, în prima linie

În perioada 25-27 decembrie, nouă spitale de adulți și copii, alături de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, vor asigura asistența medicală de urgență Potrivit unui comunicat...

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă