7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăTechUNPR se pregătește intens să nu mai fie remorca PSD

UNPR se pregătește intens să nu mai fie remorca PSD

Desemnarea consilierului general UNPR Ștefănel Dan Marin drept primar interimar al Capitalei, cu unanimitate de voturi, arată nu doar că PSD și PNL au ajuns, încă o dată, la un acord politic, ci spune multe despre planurile ambițioase ale oamenilor lui Gabriel Oprea.

Primar general interimar al Capitalei, în locul lui Sorin Opres­cu, arestat preventiv pentru fapte de corupție, a devenit, marți seară, Ștefănel Dan Marin. Dacă numele nu vă spune nimic, aflați că acesta a ajuns în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) pe lista PP-DD (partidul lui Dan Diaconescu, absorbit de UNPR), este originar din Teleorman și este de profesie „analist politic“, după cum apare pe site-ul Primăriei Capitalei.

Mai important este că Marin va conduce cea mai mare și mai avută primărie a țării cel mai probabil până la alegerile locale de anul viitor, pentru că, odată instalat în funcție, este aproape imposibil de schimbat, în condițiile în care Legea administrației publice locale cere o majoritate de două treimi în rândul consilierilor generali.

Instalarea consilierului UNPR cu 39 de voturi „pentru“, nici un vot „împotrivă“ și un vot anulat a survenit după ce atât PNL, cât și PSD au refuzat să-și asume responsabilitatea interimatului și, implicit, „moștenirea“ lăsată de Oprescu. Public, nici liberalii, nici social-democrații nu au explicat clar și convingător de ce nu vor să preia interimatul Primăriei Capitalei. În tabăra PNL, viceprimarul Cornel Pieptea a invocat motive personale pentru a nu viza funcția vacantă, iar Teodor Atanasiu a arătat că liberalii nu ar fi interesați deoarece nu dețin majoritate în CGMB (au 21 de consilieri din totalul de 54 – n.r.). Același pretext, al lipsei majorității, a fost invocat și de al doilea viceprimar al Capitalei, Dan Darabont (PSD).

Mutare strategică

Dincolo de explicațiile neconvingătoare ale reprezentanților PSD și PNL, câteva lucruri sunt clare după modul în care a evoluat situația la Primăria Capitalei. Primul este că PSD și PNL s-au înțeles din nou și, pentru a nu-și afecta imaginea acum, înainte de locale, s-au gândit că plasează „cartoful fierbinte“ la UNPR. Care UNPR s-a repezit să-l înghită, văzând în funcția de primar general interimar o bună platformă de afirmare la nivelul Bucureștiului.

Deloc întâmplător, recent înscăunatul primar general interimar a anunțat, prompt, că va cere un audit extern și a ținut să sublinieze că principalele partide politice, PSD și PNL, nu au dorit să-și asume „guvernarea“ Bucureștiului în perioada următoare, drept pentru care, cu gândul la buna funcționare a orașului, s-au decis membrii UNPR să se implice în administrare. Apoi, să nu uităm că, potrivit multor surse, edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, trecut cu arme și bagaje de la PC la UNPR, ar fi favorit pentru a câștiga cursa pentru Primăria Capitalei, acum că Sorin Oprescu pare să fi ieșit din peisaj.

Cu un pas mai aproape de liste proprii

Public, chiar și zilele trecute, liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, spunea că și-ar dori ca social-democrații și progresiștii să candideze pe liste comune și în 2016, dar că negocierile vor începe după congresul extraordinar al PSD. Neoficial, însă, cum sunt numeroase semnale că PSD nu se va grăbi să satisfacă toate cererile lui Gabriel Oprea și ale oamenilor acestuia, progresiștii iau tot mai serios în calcul varianta de a merge, în premieră, pe cont propriu în alegerile locale și parlamentare din 2016.

Și fac și toate pregătirile în acest sens: înghit filiale după filiale de la diferite partidulețe (ultima achiziție: 29 de filiale – municipale și comunale – de la PNȚCD), lucrează la propriul program de guvernare (care să fie prezentat în preajma Zilei Naționale a României) și numără de câți membri mai au nevoie pentru a atinge anunțatul prag de 1 milion de membri. Iar pentru ca visele progresiștilor să prindă și mai multe aripi, apar și sondaje de opinie care plasează UNPR la 7% din intențiile de vot ale românilor (sondajul Avangarde, realizat în perioada 1-7 septembrie).   

Cele mai citite

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă