0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialPastorii din Ghana se roagă pentru aprecierea monedei naţionale

Pastorii din Ghana se roagă pentru aprecierea monedei naţionale

Deprecierea puternică a monedei Ghanei, cedi, faţă de dolar în acest an a determinat mulţi pastori din statul african să se roage ca moneda să se aprecieze din nou, „în numele lui Iisus”, în timp ce unii oameni dau vina pentru scăderea valorii pe diavol sau pitici practicanţi de magie neagră, relatează Mediafax.

„Cer învierea cedi! În numele lui Iisus!”, a afirmat în timpul unei predici pastorul evanghelist Nicholas Duncan-Williams, de la biserica Action Chapel, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Pastorul s-a adresat apoi Satanei: „Ia-ţi mâinile de pe banca centrală!”.

Ţările din Africa au un an dificil din cauza deprecierii monedelor naţionale. Din Gambia şi până în Zambia, deprecierea puternică a monedelor în raport cu dolarul creşte costurile bunurilor de import, forţează proprietarii de magazine să crească preţurile şi afectează afacerile mallurilor, dealerilor auto şi restaurantelor fast-food.

În Ghana, cedi s-a depreciat în primele două luni ale anului cu 11% faţă de dolar.

Unele personalităţi au dat vina la radio pentru evoluţia cursului pe diavol, alţii pe pitici care practică magia neagră în pădure.

„Aceşti pitici, magia negră, fac cedi să piardă din valoare”, a declarat recent la postul de radio Adom FM Anita Desooso, organizator de evenimente şi campanii pentru principalul partid din Ghana, Congresul Naţional Democrat.

Economiştii dau însă vina pentru deprecierea monedei pe motive mai lumeşti, precum reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni derulat de Rezerva Federală a SUA (Fed). Decizia Fed a cauzat aprecierea dolarului faţă de alte monede la nivel global.

La aceasta se adaugă o altă componentă caracteristică multor state din Africa, deficitele bugetare ridicate.

Fed a introdus lichidităţi semnificative în sistemul financiar global în ultimii ani prin programul de achiziţii de obligaţiuni, cu scopul de a sprijini economia americană. Programul a susţinut şi pieţele financiare la nivel global.

Banca centrală americană a scăzut, prin două decizii în decembrie şi ianuarie, achiziţiile de obligaţiuni de la 85 de miliarde de dolari la 65 de miliarde de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă