4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăLifestyleNicolae Bănicioiu nu a venit la audieri în dosarul ”Colectiv”

Nicolae Bănicioiu nu a venit la audieri în dosarul ”Colectiv”

Avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezintă familiile victimelor, a declarat că Bănicioiu a invocat motive personale pentru a nu se prezenta la audieri. Apărătorul a anunţat că va cere aducerea cu mandat a fostului ministru al Sănătăţii.

„Astăzi am venit pentru că fusese citat domnul Bănicioiu, care din motive personale nu poate veni. Am solicitat atunci să fie adus cu mandat de aducere, că aşa spune legea. Am garanţia că se va prezenta sau va fi adus. (…) Nu îi comentez gestul domnului Bănicioiu, cred că se manifestă o senzaţie de teamă de câteva săptămâni, pentru că cineva trebuie să răspundă şi nu doi pompieri şi trei artificieri”, a spus Doru Viorel Ursu, potrivit Agerpres.

El a precizat că a asistat marţi la audierea lui Raed Arafat în acest dosar, fiind întrebat de jurnalişti dacă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ar putea fi inculpat în dosar.

„În plângerea făcută şi completată în numele celor 16 familii, eu asta am solicitat. (…) Familiile sunt distruse, dar speranţa a renăscut. Dacă veţi urmări evoluţia, o să vedeţi că probabil vom ajunge în sfârşit la marii responsabili, pentru că e vorba de cum era sistemul românesc pregătit. Eu zic că nu, era un dezastru”, a susţinut Doru Viorel Ursu, care a catalogat gestul lui Bănicioiu de a nu se prezenta la Parchet ca fiind unul de „teamă”.

În noiembrie 2015, la puţin timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii.

„Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (…) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, declara Bănicioiu, ministru al Sănătăţii la acea vreme.

Un an mai târziu, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

În dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite.

Cele mai citite

Austria propune găzduirea negocierilor de pace pentru încetarea războiului din Ucraina

Austria și-a exprimat disponibilitatea de a găzdui negocieri de pace pentru a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conform unei declarații...

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...

Andrea Mandorlini, aproape de o revenire spectaculoasă în Serie A!

Fostul antrenor al CFR Cluj ar putea prelua banca tehnică a echipei Hellas Verona, în contextul presiunii uriașe asupra actualului antrenor, Paolo Zanetti. Mandorlini, favorit...
Ultima oră
Pe aceeași temă