14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajamente aspre luate de Guvern în faţa FMI

Angajamente aspre luate de Guvern în faţa FMI

Compania de stat CFR Marfă va face obiectul unei restructurări dure, iar ­plafonul cifrei de afaceri sub care se plăteşte forfetarul va fi coborât, acestea sunt doar două dintre angajamentele luate faţă de FMI de către Guvern, în proiectul scrisorii de intenţie.

Guvernul ar putea reduce plafonul de plată a impozitului forfetar, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie pe care Guvernul o va trimite Fondului Monetar, document obţinut de către HotNews.ro. Proiectul nu este în formă finală, acesta mai poate înregistra modificări. „Vom încerca să amendăm proiectul legii impozitului forfetar, inclusiv prin reducerea plafonului înainte de votarea acesteia în Parlament”, promite Guvernul. Potrivit proiectului de act normativ, persoanele juridice române ce activează în domeniile service-urile şi spălătoriilor auto, precum şi unităţilor de cazare şi alimentaţie publică sunt obligate la plata impozitului forfetar doar dacă cifra anuală de afaceri este mai mică de 50 milioane euro şi dacă au mai puţin de 250 de angajaţi. Micşorarea plafonului va duce la micşorarea numărului de firme care vor plăti acest tip de impozit.

Împotriva insolvenţei personale

În domeniul bancar, Guvernul se angajează să se opună oricărei iniţiative privind introducerea insolvenţei personale, procedură larg răspândită în ţările UE privind drepturile şi obligaţiile persoanelor care nu îşi mai pot plăti ratele la credite. „Vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea de iniţiative legislative precum legea insolvenţei personale sau propunerile privind legea colectării datoriilor”, se arată în proiect.

Guvernul se angajează să reducă ceea ce se numeşte coridorul ratei dobânzii, respectiv un interval de plus/minus trei puncte procentuale în care variază dobânzile plătite/încasate de băncile comerciale la BNR pentru creditele, respectiv depozitele constituite. “BNR va menţine ecartul între rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută şi cele în moneda naţională pentru a descuraja acordarea de împrumuturi în valută”, se mai arată în document.

Contractele din energie cu băieţii deştepţi, interzise

Toate contractele noi ale producătorilor de electricitate vor continua să fie încheiate într-o manieră transparentă, nediscriminatorie, la preţurile de pe piaţă, prin bursa de energie OPCOM. În domeniul gazelor, dereglementarea preţurilor pentru consumatorii industriali va fi făcută până cel târziu la data de 31 decembrie 2015, iar pentru consumatorii casnici până cel târziu la data de 31 decembrie 2018.

CFR Marfă, restructurată “agresiv”

Guvernul doreşte o „restructurare agresivă” a companiei CFR Marfă, care va include concedieri şi stoparea livrărilor către clienţii care au arierate, astfel încât compania să genereze excedent comercial în 2014 şi să fie privatizată în mai 2015, potrivit ­documentului obţinut de HotNews.ro. Mijloacele de rentabilizare vor cuprinde reduceri de personal, vânzarea de vagoane ca fier vechi, stoparea livrărilor către datornicii companiei de stat.

În cazul CFR Infrastructură, se vor închide sau închiria alţi 700 km desfăşuraţi de cale ferată.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

CFR Cluj, aproape de un transfer important! Un internațional român e gata să semneze cu echipa lui Dan Petrescu

CFR Cluj este foarte aproape de a-l aduce în echipă pe Alex Dobre, un atacant de 26 de ani care a jucat în trecut...

Un echipaj de ambulanță a făcut o pauză de cafea în timp ce transporta o pacientă

O anchetă disciplinară a fost demarată la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj după un incident în care un echipaj de ambulanță a oprit într-o...

Două surori dintr-un centru de plasament, violate de nașul lor

Două surori, una de 12 ani, cealaltă de 14, din localitatea Cavnic, județul Maramureș, dintr-un centru de plasament, ar fi fost violate de nașul...
Ultima oră
Pe aceeași temă