5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismIstoria fabuloasă a Oraviței

Istoria fabuloasă a Oraviței

Orașul are primul teatru de pe ­actualul ­teritoriu al României, dar și prima gară.

Un orășel cu mai puțin de 12.000 de locuitori are o istorie fabu­loasă. Ora­vița era odini­­oară una dintre cele mai prospere și mai vibrante loca­lități din Banat și, totodată, locul unde erau găzduiți mem­brii Familiei Imperiale de Habsburg. Azi, locuitorii din Oravița încearcă să reînvie gloria trecutului, care poate hrăni speranțele prezentului. Vechile monumente istorice ale trecutului ar putea deveni obiectivele care să întrețină turismul viitorului.

Cel mai vechi teatru din țară

În Oravița se află cel mai vechi teatru de pe actualul teritoriu al României. Vechea clădire barocă, ridicată într-o manieră care amintește de clădirile vieneze de la începutul seco­lului al XIX-lea. Teatrul din Oravița a fost ridicat în anul 1817, inclusiv cu ajutorul con­tribuțiilor volun­tare ale nota­bilităților orașului. Arhi­tectul clădirii a fost aromâ­nul Ion Niuni. Printre cei care au con­tri­buit la ridicarea clă­dirii s-au numărat locuitorii altor sate și orașe din Banatul de Munte, dar și membri ai unor societăți profesionale, inclusiv cele care îi reuneau pe inginerii minieri.

Clădirea teatrului a fost finalizată în anul 1816, dar el a fost inaugurat în 1817, atunci când întreg Banatul serba 100 de ani de la eliberarea de sub dominația otomană. Primul spectacol jucat pe sce­na acestui teatru a fost o reprezentație a unor amatori români, iar în toamna aceluiași an au avut loc două spectacole de teatru în limba germană, în prezența împăratului Francisc I al Austriei și a soției sale, împărăteasa Carolina-Augusta. Pe scena teatrului din Oravița au avut loc reprezentații în mai multe limbi, inclusiv una din 1868, când în orașul bănățean a ajuns trupa lui Mihail Pascaly, în care lucra și Mihai Eminescu. Azi, teatrul poartă numele marelui poet român.

”Teatrul din Oravița are o mare valoare istorică. În epoca în care a fost ridicat, era o copie la scară de 1/6 a Teatrului Imperial din Viena. Clădirea vechiului teatru vienez a fost însă demolată între timp. De asemenea, Teatrul din Oravița poate fi considerat drept un creuzet cultural, în care au fost amestecate influențe diverse, și care a găzduit o largă varietate de spectacole, în toate limbile vorbite în Banat”, a spus istoricul Dumitru Popa. Un amănunt interesant este acela că în perioada interbelică, aici a concertat și marele muzician George Enescu.

Cea mai veche cale ferată

În Oravița se află și cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei, cea care lega zăcămintele de cărbune din zona Anina de portul dunărean Baziaș, unde cărbunele era extras de la Anina și transportat cu vagoanele, apoi încărcat în barjele care îl duceau pe Dunăre până în Budapesta, Bratislava și Viena. Segmentul de cale ferată dintre Oravița și Baziaș a fost construit în perioada 1846-1854, iar tronsonul dintre Anina și Oravița în perioada 1856-1863. În prezent, mai poate fi utilizată doar calea ferată Anina-Oravița. Calea ferată Anina-Oravița este o realizare tehnică ce poate fi comparată cu Semeringul austriac, iar mulți pasionați de istoria transporturilor feroviare o denumesc Semeringul bănă­țean. Calea ferată Anina-Ora­vița este una dintre cele mai spectaculoase din această parte a Europei.

Prima gară din România

De istoria acestei căi ferate este legată și cea a primei gări din România de azi, inaugurată în anul 1847. Un amănunt intere­sant este legat de modul în care inginerii care au proiectat gara au utilizat relieful pentru a încer­ca să separe traficul de mărfuri de cel de pasageri. Practic, peronul de pasageri este situat la etajul I al Gării Oravița.

Azi, însăși clădirea gării poate fi considerată drept unul dintre simbolurile orașului, alături de teatrul și de prima farmacie montanistică de pe actualul teritoriu al țării. 

Turismul, o nouă șansă

Experții în dezvoltare comunitară spun că, în mod cert, viitorul Oraviței este legat de trecutul său. ”Este clar că exploatarea cărbunelui nu mai poate fi o activitate rentabilă care să poată revitaliza zona. Însă turismul istoric și cultural reprezintă o șansă imensă. Oravița poate renaște dacă își va utiliza patrimoniul istoric pentru a-i atrage pe turiști. Pot fi organizate circuite de o săptămână în această zonă a Banatului, care să ofere oaspeților din străinătate șansa de a admira vestigiile trecutului”, spune expertul în turism Andras Szekely.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă