Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, susține că efoturile Casei Albe în domeniul apărării antirachetă nu sunt menite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia și, în acest context, baza de la Deveselu reprezintă o contribuție a Statelor Unite și a României la sistemul NATO de apărare antirachetă, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la București.
„Președintele Obama a spus în mod constant din 2009 încoace că sistemul de apărare antirachetă ce constituie Abordarea Adaptivă în Etape în Europa este necesar pentru a proteja Statele Unite și pe aliații noștri de amenințarea reprezentată de rachetele balistice provenite din exteriorul regiunii euroatlantice. Am făcut cunoscut în mod repetat și clar, atât prin intermediul politicilor noastre, cât și prin capacitățile dislocate, faptul că eforturile noastre în domeniul apărării antirachetă nu sunt menite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia. Amplasamentul de la Deveselu și capacitățile sale reprezintă contribuția SUA și a României la sistemul NATO de apărare antirachetă„, susține Hans Klemm în comunicatul citat de Agerpres.
Precizarea sa vine în contexul în care, luni, Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armamentului din Ministerul rus de Externe, a declarat că Rusia a cerut Guvernelor SUA și României să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România.
Ulianov a susținut că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă „o provocare serioasă pentru securitatea internațională” și a făcut apel la Washington și București „conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu„.