Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, a arătat că nu este de mirare că în raportul MCV se face referire la ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul României în decembrie 2013 – „marţea neagră” – şi, de aceea, este important să se introducă un cod de conduită pentru parlamentari.
Citeşte şi: LIVE TEXT Raportul MCV, prezentat la Bruxelles
„Mesajul raportului este unul clar: Toţi suntem egali în faţa legii, inclusiv parlamentarii români”, a subliniat Mark Grey.
Schimbările trebuie să vină din interior, iar Comisia Europeană nu poate decât să susţină cele două Guverne, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.
„Am observat, atât în septembrie 2012, cât şi în toamna lui 2013, că şefii din procuratură sunt numiţi pe criterii politice. De aceea, susţinem că, pentru numirea celor care conduc procurorii, este nevoie de transparenţă şi de criterii profesionale”, a mai spus Grey.
Citeşte şi: Raport MCV: În România nu mai există consens pentru atingerea obiectivelor privind Justiţia
Purtătorul de cuvânt al CE a prezentat miercuri concluziile raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care analizează progresele făcute de România şi Bulgaria în domeniul justiţiei.
Prin modificările din „marţea neagră”, parlamentarii, primarii, şefii de consilii judeţene şi consilierii, ca şi miniştrii şi toţi cei care nu primeau remuneraţii (ci indemnizaţii) şi care ocupau funcţiile temporar ieşeau de sub incidenţa legilor anticorupţie prin excluderea lor din categoria funcţionarilor publici.