5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum se apără Vlad Filat în fața acuzațiilor că a fraudat Banca...

Cum se apără Vlad Filat în fața acuzațiilor că a fraudat Banca de Economii a R. Moldova

Fostul premier moldovean Vlad Filat, acuzat că a fraudat banii de la Banca de Economii, a declarat că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, relatează Mediafax

„Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în faţa Parlamentului şi pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind scoaterea imunităţii mele de deputat. Acest show a fost prea scump şi mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activităţii mele am făcut foarte multe greşeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele”, a declarat Vlad Filat, la scurt timp după ce procurorul general a cerut Parlamentului să-i ridice imunitatea. 

Citește și: Procurorul general din R. Moldova cere ridicarea imunităţii lui Vlad Filat. Liderul PLDM, acuzat că a fraudat banii de la BEM

De asemenea, Filat a declarat că Vladimir Plahotniuc este cel vinovat de ce i se întâmplă. 

„Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forţându-l pe acest Shor să semneze o dispoziţie, să se eschiveze de la responsabilitate. Până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii vor ca cei vinovaţi să plătească. Dar oamenii au nevoie de o ţară. O ţară în care instituţiile funcţionează legal şi nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Şi aici sunt nevoit să accept că instituţiile statului sunt acaparate”, a adăugat el.

Fostul premier a declarat că le-a cerut colegilor săi să voteze pentru ridicarea imunității și a precizat că speră la un proces echitabil. 

„Spuneam în debutul şedinţei de azi, ca replică lui Voronin, care este şi el folosit de Plahotniuc când este nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii din comisie a fost să se voteze pentru ridicarea imunităţii ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez. Sper că procesul va fi echitabil şi că voi putea să-mi demonstrez nevinovăţia. Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacţie ţara în care trăim”, a adăugat liderul PLDM.

Mai mult, Filat a precizat că atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viaţa publică, ţara asta nu are viitor. 

„Mă adresez către cei care-l servesc pe Plahotniuc: CNA, PG, presa: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puţin pentru fiecare dintre voi – atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viaţa publică, ţara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoştinţă de cauză”, a spus Filat.

Liderul PLDM nu exclude că Plahotniuc are o înţelegere cu liderul prorus al Partidului Nostru, Renato Usatîi, şi cu liderul comunist Vladimir Voronin privind provocarea algerilor anticipate, prin care să urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

„Nu exclud că, împreună cu ruşii, el o să organizeze alegeri şi după alegeri poate să schimbe şi parcursul ţării, pentru că el în Europa nu are cum să supravieţuiască”, a conchis Filat, care la finalul discursului şi-a cerut iertare de la întreg poporul Republicii Moldova.

Procurorul general al Republicii Moldova a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat, fiind acuzat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

 

Cele mai citite

Nicuşor Dan anunță că nu se retrage din cursa prezidenţială

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat ferm că nu intenţionează să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale. Nicuşor Dan a anunţat că urmează să...

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....

Danemarca: Secretul unei țări unde angajații nu ar renunța la muncă nici dacă ar câștiga la loto

Danemarca este printre primele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește echilibrul între viața personală și muncă, un factor cheie care contribuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă