-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Vlad Filat a fost REȚINUT. Este acuzat de corupere pasivă şi...

VIDEO. Vlad Filat a fost REȚINUT. Este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă

UPDATE 18:09  Filat a fost reținut pentru 72 de ore fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, informează Publika.

UPDATE 17:50  Vlad Filat a fost reținut de procurorii Centrului Național Anticorupție, informează site-ul moldova.org, preluat de Mediafax.

UPDATE 17:35  Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a ajuns deja la Centrul Național Anticorupție, informează site-ul agora.md. Jurnaliștii spun că era cu mâinile libere și susțin că nimeni nu a reușit să vadă cum acesta a ajuns acolo, desi o echipă a postului de televiziune PublikaTV a reușit să îl surprindă când intra în sediul CNA acum câteva minute. acesta era cu mâinile libere. Vlad Filat a venit la CNA într-o SKODA Superb de culoare neagră, însoțit de un agent al SPPS și un agent CNA.

video: publika.md

UPDATE 16:18  Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat, a rămas fără imunitate. Pentru ridicarea imunității au votat 79 de deputați din cei 101 de deputați ai Parlamentului de la Chișinău, informează Unimedia.

UPDATE: Fostul premier moldovean Vlad Filat, acuzat că a fraudat banii de la Banca de Economii, a declarat că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Citește și: Cum se apără Vlad Filat în fața acuzațiilor că a fraudat Banca de Economii a R. Moldova

––

Procurorul-general al Moldovei a cerut ridicarea imunității liderului PLDM, Vlad Filat, după ce au apărut dovezi că a fost implicat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013), potrivit publika.md. 

Procurorii susțin că declaraţiile martorilor indică implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la BEM. 

„Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugerea de noi probe”, a declarat Corneliu Gurin, procurorul-general al Republicii Moldova, în Parlament.

Citește și: „Jaful Secolului“, pe punctul să arunce în aer Moldova

Procuratura moldoveană susține că, pe când era premier, Filat a extorcat bani și a primit de la Ilan Shor bunuri și servicii ce nu i se cuveneau, în valoare de 60 de milioane de dolari. Banii au fost dați în schimbul numirii lui Shor în calitate de consul onorific în Federaţia Rusă.

Astfel, în perioada 2013-2014, Vlad Filat a susținut că poate influența anumiți decidenţi și a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani, servicii şi alte bunuri, în valoare de peste 190 de milioane de dolari.

De asemenea, procurorul-general a mai spus că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, ai cărei șefi sunt cercetaţi penal pentru contractarea de credite neperformante de la Banca de Economii.

Citește și: Cum se încearcă deturnarea protestelor din Moldova

Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar le-a solicitat să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice.

Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi s-a întrunit în şedinţă pentru a elabora proiectul de hotărâre privind ridicarea imunităţii parlamentare a liderului PLDM, Vlad Filat, în vederea reţinerii şi arestării ulterioare. Proiectul va fi pus la vot în Parlament.

Din conturile a trei bănci din Republica Moldova au dispărut aproximativ 750 de milioane de dolari, cu patru zile înainte de alegerile legislative de pe 30 noiembrie 2014.

Banca Națională a angajat compania internațională Kroll pentru a da de urma banilor și a identifica autorii „Jafului Secolului”. Raportul celor de la Kroll a arătat că principalul beneficiar al fraudei a fost grupul de firme condus de omul de afaceri israelian Ilan Shor. În doi ani, din 2012 până în 2014, Shor a ajuns să controleze trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 

Astfel, concluzia raportului a fost că: „în urma unor tranzacții foarte complexe între cele trei banci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar între 24 si 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către cinci companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (750 milioane de dolari)”. Ulterior, aceste firme au transmis banii în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă