Declaraţiile premierului Victor Ponta, prin care acesta a susţinut că Adrian Năstase a fost condamnat politic, au afectat independenţa sistemului judiciar, a decis plenul Consiliului Superior al Magistraturii, care şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare.
Potrivit Inspecţiei Judiciare, Ponta “a depăşit limitele admisibile ale discursului politic public”. De asemenea, Ponta a făcut afirmaţia nereală potrivit căreia “dacă aceiaşi judecători de la Curtea Supremă, în unanimitate, te achită, după care aceiaşi te condamnă, e o chestiune ciudată”, ce are drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a sistemului judiciar, “cu un impact profund negativ asupra justiţiabililor, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie”.
În nota Inspecţiei, însuşită de plenul CSM, se mai susţine că discursul public în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase , în care Ponta a susţinut în mod nereal că justiţia este influenţată de factorul politic şi că se află în faţa unei hotărâri judecătoreşti politice, respectiv o hotărâre fără fundament, fără probe doveditoare, “are rolul de a submina autoritatea judecătorească şi de a aduce atingere independenţei sistemului judiciar”.
Citeşte şi: UPDATE. Numele lui Ponta, în două dosare aflate în faza actelor premergătoare
“Afirmaţiile domnului Victor Ponta, făcute în cadrul emisiunii «Ora de vârf» la postul România TV din 6 ianuarie 2014, au afectat imaginea şi indepedenţa procurorilor din cadrul DNA”, iar “prin afirmaţiile emise în spaţiul public a fost afectată nu numai imaginea unei instanţe judecătoreşti sau a unor parchete vizate, ci şi imaginea sistemului judiciar în ansamblul său”, conchide Inspecţia, concluzie însuşită de plenul CSM.
Joi, plenul CSM a mai decis conexarea la acelaşi dosar şi a solicitării vicepreşedintelui ICCJ Ionuţ Matei de apărare a reputaţiei şi independenţei Justiţiei privind atât declaraţiile premierului,cât şi ale ministrului Dan Şova şi ale purtătorului de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, făcute tot în contextul condamnării lui Adrian Năstase.
Livia Stanciu: Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu (foto), membru de drept al CSM, a acuzat că se înmulţesc atacurile la adresa justiţiei, referindu-se şi ea la declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit căruia decizia de condamnare a lui Năstase la 4 ani de închisoare este una politică.
“Nu-i este permis premierului României să facă aprecieri privind actul de justiţie. Să lase judecătorii să-şi facă treaba. Declaraţiile sale duc la decredibilizarea justiţiei. Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând populaţiei un sentiment de neîncredere. Toţi magistraţii sunt nemulţumiţi de această atitudine”, a declarat Livia Stanciu.
Citeşte şi: Livia Stanciu, preşedinte ICCJ: Ponta, declaraţii inadmisibile în cazul Năstase
Preşedintele instanţei supreme a mai precizat că trebuie să se ia atitudine ori de câte ori independenţa justiţiei este atacată.
În afară de atacurile la adresa procurorilor şi magistraţilor care l-au anchetat sau condamnat pe Adrian Năstase, s-au înmulţit şi atacurile la adresa celor două complete de cinci judecători de la Secţia Penală a Înaltei Curţi, care se pronunţă cu decizii definitive de condamnare în dosarele penale ale demnitarilor. Atacurile au fost încurajate şi de actualul preşedinte al CSM, Adrian Bordea, care, la o conferinţă de presă de anul acesta, a declarat că ar exista probleme cu aceste complete şi cu modul în care se distribuie aleatoriu dosarele penale la Înalta Curte, probleme care ar trebui rezolvate.
“Ideile care se încearcă a se induce uneori – că sunt anumiţi judecători care intră în aceste complete (de judecată, de cinci judecători – n.n.) care reacţionează la comenzi politice – sunt de-a dreptul afirmaţii iresponsabile, sunt mai mult decât grave şi niciodată dovedite că ar fi vreun sâmbure de adevăr”, a susţinut preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu.
Completele de cinci judecători de la toate secţiile Înaltei Curţi au fost alese în şedinţă a plenului Curţii, prin tragere la sorţi, a explicat Livia Stanciu.