5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialAccident Schumacher: Nu va mai fi acelaşi dacă se trezeşte. Vezi ce...

Accident Schumacher: Nu va mai fi acelaşi dacă se trezeşte. Vezi ce spun experţii

Pilotul Michael Schumacher, care se află în comă indusă de mai multe săptămâni după accidentul de schi suferit la sfârşitul anului trecut, „nu va mai fi acelaşi pe care îl ştim, în cazul în care se va trezi”, a declarat, joi, un specialist în afecţiuni ale creierului de la University College London, potrivit Mediafax.

„Dacă Michael Schumacher se trezeşte, nu va mai fi acelaşi Michael Schumacher. Recuperarea poate fi una de succes numai dacă pacientul să adaptează la noua sa viaţă. Pacienţii trebuie să fie capabili să facă faţă limitărilor impuse de faptul că viaţa lor s-a schimbat”, a declarat Richard Greenwood pentru ziarul londonez The Times, potrivit revistei Focus, care a publicat opiniile mai multor experţi neurochirurgi legate de starea în care se află fostul pilot de Formula 1.

Michael Schumacher se află în comă indusă de pe data de 29 decembrie 2013, când a avut loc accidentul de schi într-o staţiune din Franţa.

Referitor la momentul în care Schumacher ar putea fi scos din comă, Peter Vajkoczy, şeful departamentului de neurochirurgie de la spitalul „Charite” din Berlin,  spune: „Pacienţii pot fi ţinuţi în această stare 3-4 săptămâni. Durata comei artificiale nu indică prognoze şi nu poate oferi indicii privind desfăşurarea ulterioară a stării de sănătate. Cu toate astea, este un indiciu că Michael Schumacher a suferit o traumă puternică, iar presiunea intracraniană este încă foarte ridicată. Până când presiunea nu este sub control, doctorii vor decide să-l menţină în comă”.

Focus îl citează şi pe medicul Dirk Repkewitz, şef al secţiei de neuroanestezie din cadrul spitalului Günzburg,care explică cum sunt hrăniţi pacienţii aflaţi în comă. „La început se face printr-un cateter, apoi se încearcă introducerea unui tub în stomac. Astfel, sunt evitate infecţiile. Există riscul ca o astfel de procedură să nu aibă succes, pentru că pacientul vomită sau pierde suc gastric”, a precizat Dirk Repkewitz.

La începutul lunii ianuarie, profesorul Gereon Fink din Koln, expert neurolog, a declarat că starea de sănătate a lui Michael Schumacher este mai gravă decât s-a crezut iniţial. ‘‘În mod normal, medicii încearcă să trezească un pacient din coma indusă cât mai repede posibil, pentru a vedea cât timp poate fi acesta conştient. Dacă însă rănile sunt atât de grave încât i-ar putea dăuna, atunci este ţinut în continuare în comă. În funcţie de zona unde au loc sângerările craniene, Schumacher poate paraliza, poate avea dificultăţi de vorbire sau tulburări de personalitate” , a declarat Fink.

Conform cotidianului Bild, septuplul campion mondial a fost supus unor noi teste de către medicii francezi, care vor să determine ce părţi ale creierului fostului pilot sunt afectate. Surse apropiate echipei medicale afirmă că exista în continuare un risc ca pacientul să dezvolte complicaţii neaşteptate, cum ar fi infecţiile sau hemoragiile cerebrale. 

 Frederic Rossi, un neurochirurg elveţian, a afirmat că pe lângă beneficiile evidente pe care le aduce pacientului, o intervenţie de acest tip implică riscuri serioase, care variază de la inflamaţii şi hemoragii, până la deschiderea accidentală a membranei exterioare a creierului. Medicii spun că până când vor furniza noi informaţii oficiale ar putea trece săptămâni sau chiar luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă