Noul director al TVR vrea să redreseze situaţia televiziunii tot cu ajutorul banilor de la contribuabili şi a propus majorarea taxei obligatorii.
Directorul general interimar al televiziunii publice, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, că a transmis ministrului de Finanţe un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta şi premierului Victor Ponta în cursul săptămânii viitoare, scrie Mediafax.”Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanţe este acest lucru (majorarea taxei TV, n.r.) şi sper ca săptămâna viitoare să-l arăt şi primului-ministru. Avem înţelegere ca, după Anul Nou, să avem o discuţie. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuţie complicată şi ea se va purta”, a spus acesta. Stelian Tănase a menţionat că apar diverse reglementări care, în ultima vreme, sunt „împotriva” instituţiei pe care o conduce.
El a menţionat, în acest sens, decizia Curţii Constituţionale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a încasărilor SRTv pe anul 2014.
„Este vorba de faptul că firmele vor plăti numai pentru un singur abonament, chiar dacă au o mie de televizoare. Aici putem să discutăm o formulă, dacă nu facem un abonament mai consistent, care să cuprindă faptul că are o mie de televizoare şi nu doar un abonament normal, care este preţul a două ţigări”, a mai spus Stelian Tănase.
Preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Georgică Severin, i-a spus lui Stelian Tănase că va fi dificilă majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales într-un an electoral şi în condiţiile existenţei mai multor nemulţumiri faţă activitatea acestei televiziuni.
Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.
Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. Datoriile televiziunii publice au continuat să crească, deşi la începutul anului trecut au fost a disponibilizaţi circa 700 de angajaţiNimeni nu ştie, deocamdată, cum se vor rezolva toate controversele apărute în timpul mandatului lui Claudiu Săftoiu. Printre acestea se numără licitaţia de 6,3 milioane de euro deschisă demarată pentru achiziţionarea a 140 de autoturisme noi. România liberă a relatat, în octombrie anul trcut , că pentru a putea realiza investiţia, în condiţiile în care instituţia are datorii de 170 de milioane de euro, preşedintele director general şi oamenii săi au încercat să se ascundă de Consiliul de Administraţie.