5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialCioloş: Ungaria nu poate dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică...

Cioloş: Ungaria nu poate dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică pe teritoriul României

„Este puţin probabil ca Ungaria să materializeze în plan legislativ şi cu atât mai mult în practică intenţia declarată de un funcţionar de rang inferior de la Ambasada ungară de la Bucureşti. Înţeleg că Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat că a fost vorba doar de o discuţie şi nu de o intenţie propriu-zisă a statului ungar”, a declarat miercuri comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Reacţia oficialului european vine în contextul în care un reprezentant al Ambasadei Ungariei la Bucureşti a vorbit despre un program al autorităţilor ungare, prin care cei care doresc să îşi vândă pământul pot încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră. Afirmaţiile diplomatului veneau în contextul România va elimina restricţiile impuse până acum cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole.

„Ideea în sine, de a dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeană. Obsesia pentru inginerie etnică şi teritorială prin intervenţia statului – în contrast cu libertatea individuală de a alege într-un context de şanse egale – aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat. Dincolo de aceasta, în funcţie de detaliile eventuale ale programului, în cazul puţin probabil că se va ajunge acolo, atât legislaţia europeană cât şi cea naţională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisă de legislaţia europeană, iar Comisia Europeană, prin departamentele specializate, urmăreşte aceste aspecte cu rigurozitate.

Articolul 10 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene prevede că „în definirea şi punerea în aplicare a politicilor şi acţiunilor sale, Uniunea caută să combată orice discriminare pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală”. De asemenea, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, intrată în vigoare în baza Tratatului de la Lisabona la 1 Decembrie 2009, conţine în Articolul 21 (1) o interdicţie generală a „discriminării de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasă, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limbă, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţă la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.”

Statul român are la rândul său la dispoziţie instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici funciare şi agricole şi de dezvoltare rurală, oferind oportunităţi tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie”, a spus Cioloş.

Reamintim faptul că, recent, că ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor, a declarat că există un program al autorităţilor ungare, prin care cei care doresc să îşi vândă pământul pot încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră.

Citeşte şi: Băsescu: Europenii trebuie să poată cumpăra terenuri în România, în aceleaşi condiţii ca în UE

Aceste zvonuri sunt îngrijorătoare, iar implicarea deschisă a Ungariei în achiziţia terenurilor din România este inacceptabilă, fiind necesară discutarea urgentă a subiectului în CSAT, a susţinut, în replică, senatorul PSD, Mircea Geoană.

„Zvonurile, alimentate de declaraţiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucureşti, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Mi se pare inacceptabil ca un stat – în cazul nostru Ungaria – să se implice deschis în activitatea de achiziţie a terenurilor agricole din alt stat”, a precizat Geoană.

Mircea Geoană, care este şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, a arătat că o astfel de atitudine este „lipsită de raţiune” şi reprezintă o „provocare inacceptabilă”, care nu face decât să alimenteze o stare de tensiune de care nici România şi nici Ungaria nu au nevoie.

„Statul român, cu toate instituţiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei”, a subliniat Geoană.

Cele mai citite

Probleme de sănătate pentru regina Camilla

Regina Camilla, soția regelui Charles al III-lea, a fost nevoită să își amâne angajamentele programate pentru această săptămână din cauza unei infecții respiratorii, a...

Neymar s-a accidentat din nou! Doar 27 de minute pe teren în Liga Campionilor Asiei

Neymar, revenit după o absență de un an, a suferit o nouă accidentare în meciul Al-Hilal - Esteghlal, ieșind de pe teren după doar...

Baba Vanga și Nostradamus, predicții pentru 2025. Conflict devastator în Europa

Nostradamus și Baba Vanga sunt două dintre cele mai cunoscute figuri în materie de preziceri și profeții, fiecare având un impact semnificativ asupra imaginației...
Ultima oră
Pe aceeași temă