14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăAldineCORESPONDENȚĂ de la Madrid. Draftul Rezoluţiei de Urgenţă privind problema refugiaţilor şi...

CORESPONDENȚĂ de la Madrid. Draftul Rezoluţiei de Urgenţă privind problema refugiaţilor şi imigranţilor în Europa

Congresul PPE de la Madrid a adoptat un draft de rezoluţie care defineşte principalele măsuri, dar şi sancţiuni pe care Comisia Europeană şi statele membre ar trebui să le pună în operă, pe fondul scaladării problemei refugiaţilor şi imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa. Versiunea integrală, în limba engleză, poate fi consultată în fişierul ataşat.

*Problema refugiaţilor şi a migranţilor economici care sosesc în UE necesită o abordare europeană comună. Avem obligaţia de a-i ajuta pe cei care au nevoie de protecţie, dar în acelaşi timp trebuie întorşi din drum aceia care nu se califică pentru a le fi acordată protecţia internaţională.

Citește și: CORESPONDENȚĂ. Streleţ, la Madrid: Filat este prietenul meu. Sunt prim-ministru, dar mă simt liderul opoziţiei

*Numărul migranţilor a atins o scară fără precedent şi pune la încercare capacitatea de acţiune, la nivel european, naţional şi local.

*Numai o acţiune europeană concertată şi comprehensivă, cu măsuri care să vizeze ţările de origine, tranzit şi destinaţie ne poate ajuta să mergem mai departe. Acest lucru presupune o mai mare coerenţă aa politicilor interne şi externe ale UE, în particular politicile în materie de afaceri externe, securitate, comerţ, dezvoltare, ajutor umanitar şi migraţie.

*Adoptarea şi implementarea primului şi a celui de-al doilea pachet al Agendei Europene asupra Migraţiei (mai şi septembrie 2015), în sensul accelerării procedurilor de azil, adoptarea unui mecanism funcţional de returnare şi îmbunătăţirea condiţiilor de primire a solicitanţilor de azil, cu sprijinul Biroului de Sprijin pentru Azil (EASO), a FRONTEX şi altor agenţii europene.

*Până la punerea în practică a măsurilor, Comisia Europeană şi statele membre trebuie să pună la punct o un orizont de timp şi o foaie de parcurs petru soluţii pe termen scurt şi lung.

Citește și: CORESPONDENȚĂ de la Madrid. Joseph Daul: Bombele ruseşti din Siria vor crea noi valuri de refugiaţi

*UE trebuie să îşi întărească frontierele externe prin consolidarea controalelor deopotrivă pe mare şi terestru, în sudul Mediteranei, pe Marea Egee, şi de-a lungul rutei balcanice, pentru a preveni trecerile ilegale. Modelul din vestul Mediteranei, între Spania şi Maroc, ar trebui folosit ca exemplu de urmat.

*Statele membre UE trebuie să ia măsuri serioase şi imediate pentru a proteja graniţele externe ale UE; trebuie implementate puncte de control potrivite pentru cei care încearcă să intre în UE. Uniunea Europeană trebuie să sprijine statele membre financiar, dar şi cu resursa umană şi echipamentele necesare. Comisia Europeană să înceapă să urmărească constant şi să aplice măsuri de infrigement împotriva acelor state membre care nu îşi asumă obligaţiile de a apăra frontierele externe ale UE. Inacţiunea va pune în pericol legislaţia Schengen.

*Comisia Europeană şi statele membre să utilizeze imediat şi la maximum mecanismul Schengen de evaluare.

*Guvernele Greciei şi Italiei să îşi îndeplinească obligaţiile de a securiza graniţele lor, cu atât mai mult cu cât au beneficiat de sprijin financiar. În cazul în care un stat membru ajunge sub presiune mare pe fondul unui influx masiv de persoane şi nu se poate descurca singur, va trebui să solicite din timp sprijinul Comisiei Europene şi a celorlalte state membre. 

Citește și: CORESPONDENȚĂ. Congresul PPE de la Madrid: absența lui Iohannis și agenda “prezidențială” a lui Băsescu

*Comisia Europeană şi statele membre trebuie să eficientizeze cooperarea cu Turcia, ţară membră NATO şi candidat la aderarea la UE; să întărească sprijinul financiar destinat Turciei; să implementeze un acord de readmisie cu Turcia.

*Comisia Europeană să propună un mandat lărgit pentru misiunea FRONTEX.

*Toate statele membre să utilizeze la maximum şi să reactualizeze bazele de date existente; siguranţa cetăţenilor europeni şi lupta împotriva terorismului este prioritatea noatsră cea mai înaltă.

*E necesară o distincţiee clară între solicitanţii de azil şi fluxurile neregulate de migranţi.

*Cei care nu se califică pentru acordarea protecţiei vor trebui returnaţi.

*Un mecanism de criză, intra-UE, pentru relocarea refugiaţilor.

*Blocarea reţelelor criminale care fac bani de pe urma vulnerabilităţii migranţilor.

*Statele membre ar trebui să definească în mod clar nevoile pieţei muncii în ceea ce priveşte migranţii legali.

*Stabilirea unei liste a ţărilor sigure, de origine şi tranzit.

*Statele candidate la aderarea la UE trebuie considerate automat ţări sigure.

*Abordarea problemei migranţilor la rădăcinile ei.

*Integrarea – UE este responsabilă de cei care îşi găsesc o casă în Europa.

*Laurea în considerare a cursurilor de integrare pentru solicitanţii de azil cu perspective bune de a rămâne în Europa.

 

Cele mai citite

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...

Banner de campanie al lui Nicușor Dan, lângă bălării de peste 1 m înălțime. FOTO

Imagini surprinse de jurnaliștii cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ arată iarbă și buruieni înalte de peste un metru, în mijlocul Capitalei, lângă Palatul Parlamentului, pe...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă