16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialIncendiu la un celebru institut al budismului tibetan din China

Incendiu la un celebru institut al budismului tibetan din China

Un institut considerat drept unul dintre centrele cele mai mari ale budismului tibetan din China şi care în trecut a fost obiectul unor represiuni din partea autorităţilor chineze, a fost victima unui vast incendiu ale cărui cauze nu sunt cunoscute, relatează Mediafax.

Institutul budist Serthar, sau Larung Gar, din provincia Sichuan (sud-vestul Chinei) a fost avariat grav de un incendiu care s-a declanşat joi seara, a anunţat portalul de ştiri oficial Zhongguo Xinwen Wang.

Flăcările au distrus cel puţin zece structuri dar nimeni nu a fost rănit, a adăugat sursa citată, subliniind că peste 450 de pompieri, poliţişti şi echipe de salvare au fost mobilizaţi pentru a stinge incendiul.

O anchetă este în desfăşurare pentru a stabili cauzele incendiului, a adăugat Zhongguo Xinwen Wang.

Fotografii difuzate pe reţeaua socială Weibo, versiunea chineză a Twitter, arată un număr mare de persoane ieşite pe străzi în plină noapte, ridicând ochii spre flăcările enorme ce devastau clădirea.

Pe una dintre imagini se pot vedea echipele de intervenţie care înlătură rămăşiţele şi par să salveze bronzii cu capul ras şi îmbrăcaţi în tradiţionala robă roşie.

Serthar, cunoscut în chineză sub numele de Seda, este situat în regiunea tibetană, la peste 4.000 de metri altitudine şi la sute de kilometri de cel mai apropiat oraş.

Institutul budist care se află acolo a fost fondat în 1980 şi a câştigat rapid în amploare, devenind unul dintre cele mai mari centre mondiale ale budismului tibetan, cu o populaţie estimată la 10.000 de bonzi, călugări şi studenţi care trăiesc în case modeste din lemn.

Dar în 2001, poliţiştii înarmaţi au constrâns sute de călugări tibetani să părăsească institutul, înainte de a distruge 1.000 de locuinţe.

Poliţiştii au cerut ca aceştia să semneze documente în care îl denunţă pe Dalai Lama, liderul spiritual tibetan şi oaia neagră a Beijingului, iar fondatorul centrului, Khenpo Jigme Phuntsok, a fost deţinut timp de un an după incident.

La începutul lui 2012, Serthar a fost agitat de un val de violenţe, după ce poliţiştii au reprimat cu gaze lacrimogene o manifestaţie paşnică a tibetanilor în regiune, potrivit unor grupuri de activişti în exil.

Peste 120 de tibetani şi-au dat foc sau au încercat să facă acest lucru din 2009, pentru a protesta faţă de represiunile împotriva religiei şi culturii lor.

Cele mai citite

Alina Gorghiu îi solicită Elenei Lasconi să-și ceară scuze de la toate femeile din România

Ministrul Justiției afirmă că declarațiile candidatului la prezidențiale sunt toxice și deplasate Alina Gorghiu îi transmite Elenei Lasconi, printr-o postare, să-și ceară iertare de la...

Zeci de kilograme de pești morți în pârâul Peța de la Oradea

Administrația Apele Române a anunțat marți că a scos 30 de kilograme de pești morți din apa pârâului Peța din Oradea după ce au...

Fiul lui Victor Cornea, prezent la aniversarea fiicei Andreei Bălan

Andreea Bălan a organizat o petrecere specială pentru fiica sa, Ella, care a împlinit 8 ani, sărbătorind într-un mod memorabil alături de familie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă