UPDATE: Comisia Călăraşi a stabilit, miercuri, calendarul audierilor, cei chemaţi fiind reprezentanţii Oficiului de Cadastru, Cărţii Funciare, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, Direcţiile agricole, prefectul de Călăraşi, primarul din Nana, consilierul Adrian Rădulescu şi notari, conform Mediafax.
Senatorul PSD Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că audierile din comisia de anchetă privind situaţia terenurilor din judeţul Călăraşi va începe luni, cu prefectul judeţului şi reprezentantul Oficiului de Cadastru, la comisie urmând a fi chemat şi consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu.
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/96a1b02131c059d0c1fcbdd78a10cb80/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>
Ea a precizat că audierile din comisia de anchetă vor avea două părţi, într-o primă parte fiind audiate instituţiile, prin reprezentanţii lor, în legătură cu istoricul acestor terenuri, urmând ca în a doua parte să fie invitate şi alte persoane care apar în aceste documente.
Primele instituţii invitate, săptămâna viitoare, vor fi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), reprezentanţii Cărţii Funciare, prefectul de Călăraşi, primarul din Nana, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, Direcţiile agricole, consilierul Adrian Rădulescu şi de asemenea, notarii implicaţi.
„În ziua de luni vom avea deja primele audieri, la ora 15.00 urmând a veni reprezentanţii OCPI de pe raza judeţului Călăraşi, iar, de la ora 16.00, prefectul judeţului Călăraşi”, a spus senatorul PSD Gabriela Firea, purtător de cuvânt al comisiiei de anchetă.
Ea a precizat că persoanele invitate la audieri trebuei să prezinte documente „edificatoare în legătură cu toată situaţia creată”.
Gabriela Firea a mai spus că, în cazul în care se pune problema existenţei unor documente clasificate, membrii comisiei vor semna un certificat de confidenţialitate, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul comisiei Roşia Montana, acesta nefiind „un impediment”, astfel că unele persoane să găsească subterfugii de comunicare şi să le interzică accesul la unele documente, pe motiv că acele documente sunt secrete sau că „s-ar devoala intimitatea unor persoane şi instituţii”.
–
Comisia Călăraşi începe audierile luni, la ora 15.00, a anunţat, miercuri, Gabriela Vrânceanu, într-o declaraţie de presă.
„Noi nu vânăm pe nimeni”, a precizat Firea. Ea a mai spus şi că se va lansa un site unde oamenii vor putea reclama pe oricine suspectează de achiziţii ilegale de terenuri.
Comisia de anchetă Călăraşi şi-a ales, miercuri, vicepreşedintele şi secretarul şi şi-a stabilit programul, conform Mediafax.
Membrii comisiei au votat, în prima şedinţă din 2014, pe deputatul PNL Ioan Cupşa pentru funcţia de vicepreşedinte şi pe deputatul PC Vicenţiu Irimia ca secretar.
Citeşte şi: Comisia Călăraşi îşi începe miercuri activitatea
Cei doi au fost votaţi cu unanimite de voturi în cadrul comisiei.
Membrii comisiei au votat, tot cu unanimitate, şi Regulamentul de funcţionare a comisiei, care va fi trimis, pentru un nou vot, în Birourile Permanente ale celor două Camere.
Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, Eugen Nicolicea, a propus şi programul de lucru al comisiei, începând de lunea viitoare. Astfel, membrii comisiei urmează să se întâlnească în şedinţe de lucru de luni până joi, până la finalizarea anchetei parlamentare.
Comisia discută la ora transmiterii acestei ştiri programul audierilor şi persoanele care urmează să fie invitate la comisie, pe tema terenurilor din zona comunei Nana.
Citeşte şi: Cine face parte din Comisia Călăraşi
Comisia parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a avut prima şedinţă de lucru în 17 decembrie, când a fost ales preşedintele acestei comisii, deputatul Eugen Nicolicea.
În urma anunţului PDL că nu va participa la şedinţele Comisiei de anchetă, membrii acesteia au stabilit să aştepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor pentru funcţia de vicepreşedinte al comisiei. „Dacă până data viitoare, PDL nu va ocupa această funcţie de vicepreşedinte, ea va fi repartizată altor grupuri din cadrul comisiei”, spunea Nicolicea, în decembrie.
Comisia de anchetă a celor două Camere se numeşte „Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi”, potrivit draftului de Regulament.
Comisia este alcătuită din 13 deputaţi şi senatori PSD, PNL, PC, PPDD şi UDMR, astfel: de la PSD – Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL – Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC – Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD – Teiu Păunescu.
Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 – 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.