17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialFostul magndat rus, Mihail Hodorkovski a ajuns în Elveţia

Fostul magndat rus, Mihail Hodorkovski a ajuns în Elveţia

Fostul magnat al ţiţeiului Mihail Hodorkovski, care a fost eliberat dintr-o închisoare din Rusia luna trecută, unde a fost închis pentru fraudă şi evaziune fiscală, a plecat din Berlin şi se află în Elveţia,

 „Este în Elveţia, unde merge la şcoală copii săi”, a declarat purătoarea de cuvânt a fostului oligarh, pentru AFP, conform Mediafax.

Hodorkovski a plecat din Germania duminică, împreună cu soţia, la bordul unui tren, către Elveţia, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Citeşte şi: Hodorkovski şi familia sa s-ar putea stabili în Elveţia

Mihail Hodorkovski, care a locuit la Berlin de când a ieşit de la închisoare, a primit lunea trecută o viză Schengen pentru o perioadă de trei luni în Elveţia, „a doua ţară în care va putea respira aerul libertăţii”.

A fost arestat în 25 octombrie 2003, pe aeroportul Novosibirsk. Atunci, el şi principalul său asociat, Platon Lebedev, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare pentru escrocherie şi evaziune fiscală şi încarceraţi.

Citeşte şi: Putin, un jucător politic fără scrupule

În decembrie 2010, ambii au fost condamnaţi la câte 14 ani de închisoare (la care sunt luaţi în calcul şi cei 8 ani pe care îi ispăşeau deja) pentru furtul a milioane de tone de ţiţei şi de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari.

După 10 ani de detenţie, pe 20 decembrie 2013 el a fost graţiat de preşedintele Vladimir Putin, fiind eliberat din închisoare chiar în aceeaşi zi.

Amnisitierea a venit în urma unei cereri a lui Hodorkovski de a fi eliberat, pe motiv că mama sa e grav bolnavă. Imediat după eliberare Hodorkovski, a zburat în Berlin, Germania, potrivit Wikipedia.

Cele mai citite

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...
Ultima oră
Pe aceeași temă