10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialFostul magndat rus, Mihail Hodorkovski a ajuns în Elveţia

Fostul magndat rus, Mihail Hodorkovski a ajuns în Elveţia

Fostul magnat al ţiţeiului Mihail Hodorkovski, care a fost eliberat dintr-o închisoare din Rusia luna trecută, unde a fost închis pentru fraudă şi evaziune fiscală, a plecat din Berlin şi se află în Elveţia,

 “Este în Elveţia, unde merge la şcoală copii săi”, a declarat purătoarea de cuvânt a fostului oligarh, pentru AFP, conform Mediafax.

Hodorkovski a plecat din Germania duminică, împreună cu soţia, la bordul unui tren, către Elveţia, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Citeşte şi: Hodorkovski şi familia sa s-ar putea stabili în Elveţia

Mihail Hodorkovski, care a locuit la Berlin de când a ieşit de la închisoare, a primit lunea trecută o viză Schengen pentru o perioadă de trei luni în Elveţia, “a doua ţară în care va putea respira aerul libertăţii”.

A fost arestat în 25 octombrie 2003, pe aeroportul Novosibirsk. Atunci, el şi principalul său asociat, Platon Lebedev, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare pentru escrocherie şi evaziune fiscală şi încarceraţi.

Citeşte şi: Putin, un jucător politic fără scrupule

În decembrie 2010, ambii au fost condamnaţi la câte 14 ani de închisoare (la care sunt luaţi în calcul şi cei 8 ani pe care îi ispăşeau deja) pentru furtul a milioane de tone de ţiţei şi de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari.

După 10 ani de detenţie, pe 20 decembrie 2013 el a fost graţiat de preşedintele Vladimir Putin, fiind eliberat din închisoare chiar în aceeaşi zi.

Amnisitierea a venit în urma unei cereri a lui Hodorkovski de a fi eliberat, pe motiv că mama sa e grav bolnavă. Imediat după eliberare Hodorkovski, a zburat în Berlin, Germania, potrivit Wikipedia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă