Unicul muncitor imigrant român, venit în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, a ajuns celebru. Victor Spirescu (30 de ani) este asaltat de ziarişti pentru a da interviuri.
Purtând un fes bej tras până peste ochi şi o barbă rară, tânărul a avut surpriza ca, la debarcarea pe aeroportul Luton, în nordul Londrei, să fie primit de o mare de camere de luat vederi şi doi parlamentari, în ziua anulării restricţiilor impuse muncitorilor din ţara sa şi din Bulgaria, arată Mediafax.
Citeşte şi: 12 români arestaţi la Londra pentru că nu aveau acte
Atenţia s-a concentrat asupra lui deoarece era unul dintre puţinii pasageri de la bordul avionului dinspre Târgu Mureş, în centrul României, care venea pentru prima dată în Marea Britanie, ceilalţi fiind deja rezidenţi.
„Nu am venit să vă fur ţara. Am venit să muncesc şi după aceea să mă întorc acasă”, s-a apărat imediat tânărul, care şi-a lăsat logodnica în Transilvania, pentru o perioadă în care doreşte să câştige suficienţi bani cât să îşi renoveze locuinţa pe care a cumpărat-o.
The Daily Telegraph a efectuat o vizită pentru a o intervieva pe tânără, Cătălina Curcean, în vârstă de 19 ani, pe care a fotografiat-o în faţa casei dărăpănate a cuplului, în satul Pelişor.
Citeşte şi: AFP: Exodul inteligenţei din România şi Bulgaria continuă
Victor Spirescu, care potrivit The Times a fost cioban, electrician şi mecanic în România, şi-a găsit, de la sosirea în Marea Britanie, un loc de muncă, şi anume spălător de maşini.
Nici lui nu-i vine să creadă cât de cunoscut a ajuns. „Când merg la supermarket, toată lumea se uită la mine. Am auzit o fetiţă spunându-i mamei ei «uite-l pe tipul de la televizor»”, a declarat el duminică pentru Sky News, adăugând că oamenii pe care i-a cunoscut până acum au fost „foarte prietenoşi”.
Citeşte şi: ”Invazia” românească în Marea Britanie nu a mai avut loc
În contextul unor îngrijorări provocate de deschiderea completă a pieţei muncii cetăţenilor din cele două ţări, cele mai sărace din UE, premierul britanic David Cameron a restrâns accesul imigranţilor la alocaţii sociale.
Intervievat de BBC, el a refuzat din nou, duminică, să ofere o estimare a numărului românilor şi bulgarilor aşteptaţi în Marea Britanie, dar a declarat că Guvernul laburist din perioada respectivă a subestimat foarte mult numărul imigranţilor sosiţi după aderarea Poloniei la UE, în 2004, care a fost de „peste un milion”.