2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialErdogan strigă „complot“ şi ameninţă ambasadorii străini

Erdogan strigă „complot“ şi ameninţă ambasadorii străini

Premierul Recep Tayyip Erdogan continuă strategia politicienilor turci în faţa unei crize – de vină sunt puterile străine, în acest caz, SUA. De la izbucnirea uriaşului scandal de corupţie şi arestarea a zeci dintre apropiaţii săi, Erdogan denunţă un complot din străinătate menit să înlăture guvernul său, ameninţă că va expulza diplomaţii străini „angajaţi în acţiuni de provocare” şi a declanşat un val de epurări în poliţie.

Scandalul de corupţie izbucnit în Turcia, „cel mai mare din istoria ţării”, divizează puterea islamo-conservatoare aflată la putere şi afectează imaginea premierului Erdogan, cu patru luni înaintea alegerilor municipale. Scandalul a perturbat pieţele financiare şi a antrenat conflicte profunde între Erdogan şi vechiul său aliat, Fethullah Gulen, un imam care trăieşte în SUA, dar care, prin mişcarea care îi poartă numele, exercită o influenţă puternică în poliţia şi justiţia din Turcia. Serios afectată, puterea a lansat o epurare fără precedent în ierarhia poliţiei. Au fost demişi sau mutaţi în alte posturi 70 de poliţişti, printre care şeful poliţiei din Istanbul. Media evidenţiază o extindere a represiunii împotriva acestor forţe care au lansat o anchetă asupra corupţiei pe care premierul Erdogan o denunţă drept o „operaţiune murdară” contra regimului său. Printre cei arestaţi în cadrul anchetei de corupţie cu ramificaţii politico-financiare se află copiii a doi miniştri din guvern şi directorul general al Halikbank. Acesta din urmă figurează printre personalităţile inculpate pentru corupţie activă, fraudă şi trafic ilicit de aur.

Afacerea Zarrab

În centrul „uraganului politic” se află creierul operaţiunii, omul de afaceri de origine azeră Reza Zarrab, care a dat o dimensiune „iraniană” scandalului din Turcia. El a transferat fonduri între Iran şi Turcia, în pofida sancţiunilor UE şi SUA la care era supus Teheranul în cadrul operaţiunii „aur contra gaz” iranian. Concret, prin firma lui Zarrab, Iranul a continuat să primească devize şi să-şi plătească facturile, Turcia servind ca platformă.

Erdogan a acuzat „grupuri internaţionale” şi „alianţe obscure” şi a ameninţat cu expulzarea ambasadorilor străini pentru „acte de provocare”. Nu a menţionat în mod special SUA, dar referindu-se la „ambasadori” a precizat că „nu suntem obligaţi să vă menţinem în ţara noastră”. Înainte de discursul premierului turc, ambasada americană din Ankara a postat mai multe mesaje în turcă pe contul Twitter: „SUA nu au jucat nici un rol în ancheta aflată în curs asupra corupţiei”. În încercarea de a aplana tensiunile cu un aliat important, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei a precizat că ministerul consideră „suficiente” declaraţiile ambasadei americane.

Potrivit media turcă, una din primele iniţiative ale noului şef al poliţiei din Istanbul, Selami Altinok, este aceea de a interzice ziariştilor intrarea în posturile de poliţie din întreaga ţară.

Poziţia lui Erdogan este afectată având în vedere că relaţia tensionată dintre partidul său, AKP, la putere, şi mişcarea Gullen ar putea decide nu numai rezultatul alegerilor locale din martie, ci şi pe cel al scrutinului prezidenţial. Dezacordurile care datează de ani de zile între Erdogan şi Fethullah Gulen, au răbufnit în piaţa publică luna trecută după ce guvernul a elaborat un plan de abolire a şcolilor private gestionate de influenta confrerie islamistă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă