2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportPreşedintele comisiei Călăraşi: Creditul Ioanei Băsescu, legal

Preşedintele comisiei Călăraşi: Creditul Ioanei Băsescu, legal

Ioana Băsescu a obţinut, în condiţii legale, creditul de la CEC Bank. Cosmin Nicula, preşedintele comisiei Călăraşi arată că împrumutul acordat fiicei preşedintelui ridică o problemă doar de moralitate.

Parlamentul a hotărât să înfiinţeze o comisie de anchetă care să verifice modul în care a fost obţinut creditul de peste un milion de euro, al cărui preşedinte a fost numit Cosmin Nicula, mebru PSD.

Cosmin Nicula a spus că raportul reflectă realitatea de astăzi din cadrul CEC şi propune concluzii pe care membrii comisiei le-au tras în urma dezbaterilor şi a audierilor şi care trebuie analizate de Biroul Permanent.

„Este un raport cât se poate de echilibrat care reflectă realitatea cu care banca astăzi se confruntă”, a mai spus preşedintele comisiei, adăugând că nu ştie dacă acest raport va fi votat şi în plenul Senatului.

„Sunt câteva chestiuni care trebuie remediate la CEC şi ele sunt prinse în raport”, a mai adăugat Cosmin Nicula.

„Am făcut câteva recomandări pe care Ministerul de Finanţe cu siguranţă le va lua în considerare şi sper ca prin aceste recomandări pe care le-am adus, CEC, ca instituţie, să fie o bancă europeană şi să poată intra în competiţie corectă cu celelalte bănci”, a declarat Nicula.

El a mai menţionat că recomandările comisiei de anchetă sunt „cât se poate de favorabile, atât Ministerului de Finanţe, cât şi CEC”.

„Acest raport, din moment ce va fi pe ordinea de zi a Biroului Permanent, va fi dat publicităţii”, a conchis preşedintele Comisiei Călăraşi.

Scandalul iscat de acest credit a determinat-o pe Ioana Băsescu să transmită mass mediei contractul de împrumut.

Însă, documentele făcute publice de Ioana Băsescu lămuresc multe dintre necunoscutele acestei tranzacţii, dar nu pe toate. „România liberă“ a încercat să obţină direct câteva răspunsuri de la fiica preşedintelui, dar aceasta a evitat să răspundă. De exemplu, Ioana Băsescu nu ne-a spus dacă veniturile sale pot acoperi rata lunară în valoare de aproximativ 30.000 de lei, adică 7.000 de euro. Pentru a putea achita un astfel de credit, veniturile lunare trebuie să se situeze în jurul sumei de 10.000 de euro. E mult, e puţin pentru un notar la început de drum?

Citeşte şi: Ce nu a lămurit Ioana Băsescu în scandalul creditului luat de la CEC

Reamintim faptul că fiica preşedintelui Băsescu a devenit notar în 2007, după ce trecut examenul de titularizare pentru un post în comuna Păuneşti din Vrancea. Un an mai târziu, aceasta şi-a mutat cabinetul notarial în Bucureşti.

O altă nelămurire este legată de valoarea mare a creditului obţinut în nume propriu. O simplă simulare pe site-ul CEC Bank, la capitolul credite imobiliare, introducând venituri de 10.000 de euro şi valoare credit 1 milion de euro, mesajul care apare pe site este ”Valoarea creditului este prea mare! Valoarea maximă admisă pentru acest credit este: 700.000 de euro”. De altfel, la secţiunea persoane fizice – credite imobiliare, se specifică faptul că valoarea maximă a unui credit acordat de CEC pe baza normelor proprii este de 2,8 milioane de lei. Cu alte cuvinte, fiica preşedintelui Băsescu a obţinut un credit mai mare decât acordă banca pentru astfel de împrumuturi.

Trebuie spus că un astfel de credit, de un milion de euro, luat pe persoană fizică, nu poate fi acordat pur şi simplu prin aprobarea unui dosar de credit în urma unei analize bancare. În baza politicii de risc a CEC, cu care a fost notificată şi BNR, această limită poate fi depăşită, în condiţiile în care există garanţii şi venituri suficiente pentru acest lucru. Întrebare care se pune este ce garanţii colaterale a adus Ioana Băsescu pentru a obţine acest împrumut?

Nici la această întrebare nu am primit răspuns de la fiica preşedintelui. În plus, depăşirea acestor limite se face doar cu aprobarea comitetului executiv al băncii (în cazul CEC Bank, a comitetului de direcţie). Valoarea creditului, plus cea a garanţiilor colaterale trebuie să fie de 1,2-1,3 din valoarea împrumutului, astfel încât în cazul în care banca trebuie să execute bunul respectiv să-şi poată recupera banii. Garanţiile colaterale pot fi depozite, alte bunuri imobiliare sau titluri de stat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă