Ce legătură este între Guvernul României şi Derek L. Limbocker, un fost consultant financiar, care deţine un depozit de vinuri în SUA? Aparent niciuna. Şi cu toate acestea, între proprietarul WineCare şi Palatul Victoria există un contract. Relaţiile contractuale dintre cele două parţi nu ar fi ieşit la iveală dacă nu ar fi izbucnit un scandal.
Conform informaţiilor publicate de New York Times, Guvernul României ar fi depozitat la WineCare 556 de sticle de vin românesc de colecţie. Declaraţia nu a fost făcută de către un reprezentant al executivului de la Bucureşti, nici de vreo companie de asigurare şi nici de proprietarul companiei WineCare.
Surprinzător, un anume domn Andrew T. Levine, preşedintele unei firme de marketing- Development Counselors International care, conform New York Times, “lucrează pentru România”, a precizat pentru publicaţia din SUA că Palatul Victoria nu a primit nici un răspuns de la WineCare în legătură cu sticlele depozitate, pe care doreşte să şi le recupereze.
De ce a ales executivul să depoziteze vinul de colecţie tocmai peste Ocean? Şi de când este guvernul proprietarul a peste 500 de sticle de vin rar? Ce valoare de piaţă au acestea şi câţi bani s-au plătit pentru depozitarea lor? Există vreo poliţă de asigurare pentru aceste vinuri şi care este compania cu care a fost încheiat contractul şi valoarea poliţei? Acestea sunt câteva din întrebările pe care le-am adresat biroului de presă al Guvernului şi ale căror răspunsuri nu le-am aflat încă.
Cât costă o sticlă de vin românesc de colecţie? “Preţul unei sticle de vin din anii 50 variază între 175 şi 300 de euro. Însă piaţa este extrem de volatilă”, spune Mihai Chitic, export manager, Jidvei. Însă, în cadrul unei licitaţii Artmark, din 2011, o sticlă de Cabernet din 1938 s-a vândut cu 700 de euro.
Sandy e de vină
Problemele au apărut după ce clienţii companiei de depozitare nu au reuşit să mai intre în posesia vinurilor. Imediat, Derek L. Limbocker a solicitat protecţia faţă de creditori declarând insolvenţa. Acesta a afirmat că luptă să-şi salveze afacerea şi cele 270.000 de sticle rare de vin, depozitate de către bancheri, investitori în imobiliare şi alte personalităţi, în depozitul său din West Chelsea. Printre aceştia se numără, conform publicaţiei americane, fostul vicepreşedinte al ExxonMobil, Lucio A.Noto, investitorul în afaceri imobiliare, Philip M. Waterman III şi un manager de fonduri hedge, Donald Drapkin, care ar fi avut depozitate aici vinuri în valoare de 5,3 milioane de dolari.
Limbocker a explicat faptul că problemele sale au început atunci când Uraganul Sandy a lovit oraşul, iar apa a pătruns în depozitul său.
Citeşte şi: DEZASTRE de SUTE de MILIARDE de euro în 2012
Deşi nu există îndoieli în ceea ce priveşte faptul că depozitul a fost inundat, nu este foarte clar ce nivel a atins apa. De asemenea, se pare că apa a distrus computerul care gestiona depozitul de vinuri. Pe de altă parte, Limbocker afirmă că, pe timpul verii, vinurile au fost transportate la o altă locaţie, iar 100 de sticle s-au spart pe drum.
După ce uraganul a trecut, proprietarul depozitului şi-a anunţat clienţii că nu sunt probleme şi că 95% din vinurile depozitate sunt în siguranţă. În cele din urmă, în luna decembrie, când unul dintre clienţi a constatat că nu poate intra în posesia vinurilor sale, a solicitat un ordin judecătoresc de percheziţie.
Imediat, Derek Limbocker a declarat insolvenţa pentru a se proteja de creditori. În total este vorba despre 123 de creditori, cei mai mulţi clienţi ai WineCare, care solicită despăgubiri în valoare totală de peste 18 milioane de dolari.
Ieri, judecătorii instanţei din Manhattan, specializată pe cazurile de insolvenţă şi falimente au audiat părţile pentru a elucida misterul vinurilor de colecţie “luate” de Uraganul Sandy.
Cine este proprietarul depozitului?
“Derek a absolvit Exer şi Yale. A fost proprietarul companiei Gateway Wine&Spirits, timp de 20 de ani, şi a continuat să fie implicat în afacere, după fuziunea cu Park Avenue Liquors, în 1984”, se specifică pe site-ul WineCare. Acesta a lucrat pentru J.P. Morgan (instituţie financiară implicată în declanşarea crizei, obligată, recent, să plătească daune de miliarde de dolari), Morgan Stanley, iar ulterior a fost Managing Director la Train Babcock Advisors.
De ce WineCare?
Clienţii erau atraşi de condiţiile oferite aici: depozitul era complet securizat 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, iar un sistem computerizat monitorizează non-stop apa, focul, temperatura, dar şi spargerile.
Din informaţiile postate pe site-ul companiei, toate intrările şi ieşirile sunt monitorizate. În plus, depozitul este amplasat în inima Manhattan-ului.
Mai mult, compania utilizează ultimul tip de coduri de bare, scannere şi instrumente de gestiune astfel încât clienţii să poată vedea, dar şi gestiona online, în timp real, vinurile depozitate.
Despre firma care “lucrează pentru România”
“Noi ne ajutăm clienţii să devină eroi pentru comunităţile lor”, aşa îşi descrie misiunea, pe site-ul Development Counselors International, preşedintele companiei, Andrew T. Levine.
Firma pare abonată la contractele pe bani publici. Astfel, printre clienţi se numără Guvernul Austriei, cel al Italiei, Consulatul Luxemburg-ului, Oficiile de turism ale Irlandei, Australiei şi Scoţiei, dar şi Organizaţia de turism din Korea.
Compania oferă atât servicii de “dezvoltare economică”- organizarea vizitelor directorilor executivi, organizare de evenimente, gestionarea relaţiei cu presa şi servicii de publicitate etc, dar şi de “marketing pentru turism” – relaţii publice şi marketing pentru industria de călătorii, evenimente speciale, comunicarea de criză etc.