21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBritanicii doresc limitarea liberei circulaţii pentru cei cu venituri mici

Britanicii doresc limitarea liberei circulaţii pentru cei cu venituri mici

Marea Britanie pune în discuţie unul dintre principiile de bază al UE.

În cadrul reuniunii care a avut loc joi, la Bruxelles, între miniştrii de interne din blocul comunitar, reprezentanta Marii Britanii, Theresa May, a expus opoziţia sa fermă faţă de permiterea accesului cetăţenilor români şi bulgari, care ar trebuie să se poată deplasa liberi în cadrul UE, de la 1 ianuarie, pentru a-şi căuta un loc de muncă, anunţă El Mundo.

Poziţia britanică a condus la o scindare a clubului comunitar, între ţările al cărui PIB pe cap de locuitor este ridicat şi cele mai puţin dezvoltate, majoritatea din Europa de Est.

Astfel, statele dezvoltate doresc o limitare a liberei circulaţii, unul dintre pilonii construcţiei europene, pentru a evita intrarea masivă a cetăţenilor din Est, care vor necesita ajutoare sociale şi medicale până îşi găsesc un loc de muncă şi care, de regulă, ocupă posturi necalificate.

Citeşte şi: Marea Britanie cer modificarea regulilor liberei circulaţii în UE

Theresa May a propus introducerea unor cote pentru a stabiliza fluxul de muncitori în UE şi a unor noi clauze pentru viitoarele state candidate, ai căror cetăţeni să nu mai poată circula liber decât dacă au un anumit nivel de venituri.

Comisia Europeană a respins propunerea Marii Britanii, argumentând că nu se poate face discriminare între cetăţenii comunitari.

Coincidenţă sau nu, în aceeaşi zi cu reuniunea de la Bruxelles, un think tank din Marea Britanie a făcut public un document conform căruia, de la 1 ianuarie 2014, în Regatul Unit vor intra 385.000 de români şi bulgari.

Însă, opoziţia Marii Britanii şi a altor state europene nu se limitează doar la libera circulaţie a lucrătorilor. Deşi Comisia Europeană a constatat că România şi Bulgaria îndeplinesc cerinţele pentru a adera la Schengen, cele două ţări mai au de aşteptat la graniţă.

Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă