13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialSe pregăteşte un acord de liber schimb UE-Brazilia

Se pregăteşte un acord de liber schimb UE-Brazilia

Brazilia pare decisă să rupă înţelegerea Mercosur pentru a semna un acord de liber schimb cu UE, anunţă El Pais. Mercosur (Piaţa Comună a Sudului) a fost fondată în 1991 de către Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay. Ulterior s-au alăturat Venezuela şi Bolivia. Chile, Columbia, Ecuador şi Peru au statut de ţări asociate.

Pentru a încheia acordul cu blocul comunitar, Guvernul brazilian, cu sprijinul iniţiativei private locale, trebuie să propună un ritm de reducere tarifară, mai rapid decât al viitorului partener de afaceri, de până la 90% pentru produsele comercializate între Brazilia şi UE.

În 2004, după 5 ani de negocieri, discuţiile s-au blocat deoarece Comunitatea Europeană dorea accesul unei cote de 50.000 de maşini cu capacitate cilindrică mare, care să fie vândute în cadrul Mercosur. Brazilia a văzut un risc în această cerere deoarece nu producea aceste modele şi se vedea astfel “inundată” de astfel de produse.

Citeşte şi: FT: Economia mondială se află în blocaj

Dacă ar fi fost semnat la aceea dată, acordul între cele două blocuri UE- Mercosur ar fi devenit cea mai importantă înţelegere comercială din lume, iar Brazilia ar fi avansat rapid în ceea ce priveşte globalizarea companiilor locale, ar fi încheiat procesul reformelor, iar exporturile sale ar fi crescut simţitor.

Din 2004 şi până în prezent lumea s-a schimbat, UE reunind în acest moment 28 de state membre şi nu 15 ca în urmă cu în urmă cu 9 ani. De asemenea, China deţine o poziţie importantă în ceea ce priveşte comerţul exterior.

Toate acestea au determinat Guvernul Braziliei să caute soluţii pentru a încheia acordul cu UE.
Cu toată creşterea economică, această ţară a înregistrat o reducere a schimburilor comerciale cu blocul comunitar. Din luna ianuarie până în octombrie, Brazilia a exportat cu 2,06% mai puţin în statele membre, valoarea totală a exporturilor către UE fiind de 40,3 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte importurile acestea au crescut cu 7,9% faţă de anul trecut, atingând 42,7 miliarde de dolari. Deficitul de 2,3 miliarde de dolari este primul înregistrat de Brazilia în relaţia cu UE, din 1999.

Cele mai citite

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă