14.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăInternaționalUn deceniu cu „Trei parale“

Un deceniu cu „Trei parale“

Pe data de 17 decembrie, ora 19.00, la Sala ArCuB, va avea loc un concert aniversar  al formaţiei ”Trei Parale”, care marchează 10 ani de la debutul formaţiei.

Artiştii vor interpreta muzică veche românească din secolul al XIX-lea, melodii  pastorale, balade, colinde şi alte cântări de sorginte medievală, populară şi lăutărească.

După un deceniu de activitate, artiştii vor concerta în premieră într-o formulă extinsă, de şase muzicieni, ce reuneşte atât membri vechi ai grupului, cât şi colaboratorii recenţi.

Înfiinţată în toamna anului 2003, trupa ”Trei parale” a făcut o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale, un rol important în acest sens revenindu-i lui Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, fondatorul şi coordonatorul formaţiei.

Pentru alcătuirea repertoriului şi conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei au făcut expediţii prin sate, au lucrat cu diverşi muzicanţi bătrâni, au ascultat înregistrări vechi de teren, realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, s-au documentat din diverse volume de folclor muzical şi au studiat transcripţii muzicale din secolul al XIX- lea.

”Trei parale” a repus în circulaţie instrumente vechi, aproape dispărute în mediul tradiţional şi total neglijate în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, drâmba, felurite instrumente de percuţie (toba, daireaua), redeşteptând interesul publicului pentru ele.  

Cele mai citite

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Cum să asortezi bijuteriile cu ținutele? 7 sfaturi utile

Sursa foto: Shutterstock Bijuteriile pot fi detalii cheie în completarea unei ținute, adăugând strălucire și rafinament sau chiar oferind un accent de personalitate. Asortarea lor corectă...

Importanța recenziilor online și a prezenței digitale pentru spălătoria ta auto

sursa foto: shutterstock.com În era digitală, succesul unei spălătorii auto poate depinde în mare măsură de recenziile online și de vizibilitatea sa în mediul digital. Află cum...
Ultima oră
Pe aceeași temă