Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), secţia de combatere a corupţiei, au decis arestul la domiciliu al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituirea unui grup infracţional organizat.
DNA a decis arestul la domiciliu și pentru directorul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Popa Bogdan Cornel și Albu Romeo.
Popa Bogdan Cornel a fost arestat la domiciliu pentru luare de mită (4 infracţiuni), complicitate la luare de mită, dare de mită (2 infracţiuni), complicitate la dare de mită, trafic de influenţă (5 infracţiuni), spălare de bani (4 infracţiuni), abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată(3 infracţiuni), constituire a unui grup infracţional organizat.
Albu Romeo a fost acuzat de complicitate la spălare de bani (2 infracţiuni), complicitate la complicitate la dare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat.
Cristian Stanca, directorul Direcției Economice din cadrul aparatului Primarului Municipiului București, Constantinescu Mircea Octavian, directorul al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (C.C.P.B.P.B.), administratorul unei societăți comerciale Șupeală Florin și Bengalici Claudiu au fost arestați preventiv.
Cristian Stanca a fost acuzat de complicitate la luare de mită (4 infracţiuni), complicitate la dare de mită, (2 infracţiuni), constituire a unui grup infracţional organizat. Constantinescu Mircea Octavian a fost acuzat pentru luare de mită și constituire a unui grup infracţional. Șupeală Florin a fost acuzat pentru luare de mită și constituire a unui grup infracţional organizat. Bengalici Claudiu a fost arestat pentru complicitate la spălare de bani (3 infracţiuni) și constituire a unui grup infracţional organizat.
Mai mult, procurorii transmit că directorul generalul al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela a fost pusă sub control judiciar a pentru luare de mită și constituire a unui grup infracţional organizat.
Niță Ion a fost pus în stare de libertate. El a fost anchetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la spălare de bani (2 infracţiuni) și constituire a unui grup infracţional organizat.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Popa Bogdan Cornel, a constituit un grup infracţional organizat la care au "aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus inculpatul Oprescu Sorin Mircea", informează procurorii.
Procurorii au dispus măsura sechestrului bunurilor imobile (apartamente, case și terenuri) deținute în proprietate sau în coproprietate, precum și asupra bunurilor mobile (autoturisme, ceasuri scumpe etc.) și mai multor sume de bani descoperite cu ocazia perchezițiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaților Constantinescu Mircea Octavian, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, Șupeală Florin, Albu Romeo, Bengalici Claudiu și Niță Ion. Totodată, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumelor de bani (102.400 lei şi 9.500 euro) descoperite cu ocazia percheziţiei, precum şi asupra a trei bunuri imobile (case) deţinute în proprietate sau în coproprietate de către Oprescu Sorin Mircea, se transmite în rechizitoriu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. Astfel, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Procurorii transmit că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, reprezintă finalizarea anchetei şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.