UPDATE 13.43: Proiectul de lege prin care datornicii pot înapoia băncii casa ipotecată a fost avizată de plenul Camerei Deputaților.
––
Datornicii care nu mai pot plăti ratele la casă ar putea să treacă imobilul ipotecat în proprietatea băncii, instituția financiară nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri.
Proiectul de lege a primit ieri aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, urmând să intre în plen.
Conform proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Datornicul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare băncii prin care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate, costurile cu această procedură urmând să fie suportate de debitor.
După ce decizia a fost comunicată, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţi personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. De asemenea, la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, banca neputând solicita sume de bani suplimentare.
Discuții pro și contra
În vreme ce băncile se opun cu toate forțele ca proiectul de lege să nu treacă de Parlament, inițiatorii acestuia prezintă avantajele. „Cel mai dureros aspect pe care legea dării în plată cu efect liberatoriu încearcă să îl elimine este vânzarea debitorului către colectorii de creanțe după ce locuința sa familială va fi fost executată silit.
După ce debitorul are primul incident de plată (una sau mai multe rate care nu se pot plăti integral), încep să curgă penalități la infinit; acestea curg chiar și după evacuarea debitorului din locuința familială, așa că, oricât ar plăti debitorul, tot nu ajunge să fie la zi cu plățile pentru a nu mai curge penalități, și se întâmplă asta ca într-un coșmar în care alergi cu sufletul la gură după autobuz și nu ajungi să te urci în el înainte de a fi plecat din stație. Și, cu un imens cinism, restul de creanță rămas după executarea casei, care produce în continuare penalități, este vândut unui colector de creanțe cu 2% din valoare.
Pentru colectorul de creanțe, chiar și o recuperare de 30% din această creanță pe care banca i-o face cadou este un profit imens“, scrie pe blogul său avocatul Gheorghe Piperea. Iar deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii, susține că oamenii vor avea mai multă încredere în bănci pentru că vor fi mai protejaţi, în vreme ce băncile vor fi mai responsabile.
În schimb, şeful Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, spune că “Legea privind darea în plată, aşa cum este acum redactată, nu răspunde unei probleme sociale, ci îi avantajează pe cei care au cumpărat imobile înainte de criză, în scop speculativ, şi poate genera falimentul unei bănci“. În ceea ce privește Asociația Română a Băncilor, până la închiderea ediției nu ne-a comunicat punctul său de vedere asupra acestui proiect de lege.