Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a construit o rețea de tuneluri sub oraşul irakian Sinjar, inclusiv dormitoare, alimentate cu energie electrică şi fortificate cu saci de nisip, în care au depozitat lăzi cu muniţie de fabricaţie americană, medicamente şi exemplare de Coran, relatează AP, preluat de Mediafax.
Associated Press precizează că a obţinut înregistrări video din aceste tuneluri – descoperite de către forţe kurde, care au cucerit luna aceasta oraşul, situat în nord-vestul Irakului, după ce s-a aflat timp de peste un an sub controlul SI.
„Am găsit între 30 şi 40 de tuneluri la Sinjar”, declară Shamo Eado, un comandant peshmerga – numele luptătorilor kurzi – din Sinjar. „Este un fel de reţea înăuntrul oraşului”, adaugă el.
„Daesh (acronimul arab al SI) a săpat aceste tranşee cu scopul de a se ascunde de atacuri aeriene şi de a se mişca în libertate pe sub pământ, dar şi cu scopul de a depozita armament şi explozivi”, spune Eado. „Acesta era arsenalul lor militar”, precizează el.
Înregistrările video, filmate de către un free-lancer care a făcut un tur al oraşului însoţit de luptători kurzi, prezintă două tuneluri de câteva sute de metri lungime, fiecare dintre ele pornind din şi terminându-se în case, prin găuri în pereţi sau podele.
Tunelurile înguste, săpate aparent cu ciocane pneumatice sau alte echipamente care pot fi manevrate manual, sunt înalte cât să stea un om în picioare. Rânduri de saci de nisip sunt aşezate pe diverse porţiuni de perete, înăuntru sunt instalate ventilatoare alimentate electric şi becuri de iluminat, iar tavanul este consolidat cu bare metalice.
Exemplare prăfuite de Coran sunt aşezate teanc pe pături şi perne. Medicamente – analgezice şi antibiotice – zac împăştiate pe jos.
În altă porţiune de tunel, înregistrările surprind un depozit de muniţie, inclusiv cartuşe de fabricaţie americană, şi instrumente de confecţionat bombe.
Statul Islamic a săpat tuneluri – care să asigure protecţie luptătorilor şi prin care aceştia să circule – pe întreg teritoriul asupra căruia deţine controlul, atât în Irak, cât şi în Siria, înainte ca o coaliţie condusă de către Statele Unite să lanseze o campanie aeriană împotriva grupării, în urmă cu peste un an.
„Acest lucru a făcut parte din strategia ISIS (unul dintre acronimele SI) de la bun început”, declară Lina Khatib, o cercetătoare la Arab Reform Initiative, un centru de reflecţie cu sediul la Paris. Gruparea „ISIS a fost bine pregătită pentru acest tip de intervenţie”, apreciază ea.
Gruparea Statul Islamic a preluat controlul asupra Sinjarului în august 2014, când a omorât şi a luat ostatice mii de persoane din acest oraş, cu populaţie majoritară de etnie yazidi. Etnicii yazidi, o minoritatea religioasă din Irak cu rădăcini de pe vremea Mesopotamiei antice, sunt consideraţi de către gruparea extremistă eratici.
Sute de femei s-ar afla în continuare în captivitatea SI. Unele dintre femeile care au reuşit să scape din captivitate afirmă că multe femei yazidi sunt obligate să se convertească la islam şi să se mărite cu luptători SI.
Două gropi comune au fost descoperite în zonă de către oficiali peshmerga şi locuitori, după respingerea SI din Sinjar.
Într-una, nu departe de centrul oraşului, se estimează că se află 78 de cadavre ale unor femei bătrâne. În a doua groapă, situată la aproximativ 15 kilometri vest de Sinjar, se estimează că se află 50-60 de cadavre de bărbaţi, femei şi copii.
Eado, comandantul peshmerga, afirmă că se aşteaptă ca, în timp ce forţele kurde deminează Sinjarul, să descopere şi alte tuneluri, dar şi noi dovezi ale unor atrocităţi.