Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că nu i s-a cerut să dea afară angajaţi din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă (ISU), în ciuda informaţiilor apărute în presă potrivit cărora 1.000 de pompieri riscă să îşi piardă locul de muncă, relatează Mediafax.
Arafat a arătat că are de făcut un plan de reformă şi restructurare la ISU, la solicitarea premierului Dacian Cioloş, dar nu i-a cerut nimeni să dea afară oameni.
Premierul Dacian Cioloş a spus, miercuri, în şedinţa de guvern, că „în perioada imediat următoare” aşteaptă de la secretarul de stat în MAI Raed Arafat un plan de reformă şi de restructurare a ISU.
Citește și: Pompierii iau apărarea fostului prim-adjunct al şefului ISU, care a fost SUSPENDAT din funcţie
„O să vă rog să-i transmiteţi domnului Arafat că aştept de la dânsul, în perioada imediat următoare, un plan de reformă şi de restructurare a ISU, mai ales pe partea de prevenire, unde înţeleg că sunt sincope, pentru că ceea ce am aflat astăzi şi domnul Arafat mi-a spus că şi dânsul a aflat abia ieri seară, faptul că cei de la ISU Bucureşti pe partea de prevenire fuseseră deja informaţi de problemele de la clubul Colectiv şi, în loc să meargă să facă verificări acolo şi să ia măsurile necesare, au mai adăugat o hârtie la birocraţia noastră obişnuită, le-au trimis prevederile legale celor de la clubul Colectiv, spunându-le ce să facă fără să verifice concret pe teren”, i-a spus Cioloş ministrului de Interne Petre Tobă.
În debutul şedinţei de guvern, premierul Dacian Cioloş a declarat că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU Bucureşti-Ilfov şi care au fost suspendate din funcţii vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem.
Şefii ISU Bucureşti-Ilfov au fost suspendaţi din funcţii, miercuri, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, pentru că instituţia nu ar fi făcut controale la fabrica Pionierul şi în clubul colectiv, deşi fusese informată că acestea vor găzdui un eveniment cu public numeros.
Astfel, în presă au apărut informaţii potrivit cărora instituţia a primit o adresă de la organizatorul de evenimente Emagic, la sfârşitul lunii septembrie, prin care era informată că în local urma să aibă loc un festival de muzică cu 2.000 de participanţi şi i se cerea un punct de vedere.
După incendiul din 30 octombrie, secretarul de stat Raed Arafat declara că la ISU Bucureşti nu figura niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activităţii care se desfăşura acolo sau pentru un punct de vedere.
Citește și: Cătălin Tolontan: Raed Arafat va ajunge la DNA în dosarul Colectiv
În urma aparţiei informaţiilor privind adresa Emagic, a fost făcut un control de urgenţă la ISU Bucureşti, dovedindu-se că instituţia primise adresa şi dăduse şi un răspuns.
Şefii ISU Bucureşti-Ilfov – inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Schiopu şi adjunctul Giani Aldoiu -au fost suspendaţi din funcţii. Ei au fost şi audiaţi la DNA, în calitate de martori, în dosarul privind autorizarea clubului Colectiv, în care a fost pus sub urmărire şi fostul primar al sectorului 4, Cristian PopescuPiedone.
Revista Pompierilor a publicat vineri un articol în care colegii îi iau apărarea lui Orlando Şchiopu, arătând că acesta salvează vieţi de 23 de ani iar, în noaptea tragediei de la Colectiv, se afla în prima linie.
„În noaptea blestemată de la Colectiv, pompierul Şchiopu salva vieţi. Pe faţa lui se citesc îngrijorare, durere, milă, speranţă. Se vede efortul supraomenesc şi disperarea, dacă vreţi, cu care încerca să salveze vieţi”, povestesc pompierii.
În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Aproximativ 200 de persoane au fost rănite, 147 fiind internate în spital. Dintre acestea, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.