9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRăzboiul pelerinajelor. ANAT: Excursiile organizate de BOR, cu 10% mai scumpe decât...

Războiul pelerinajelor. ANAT: Excursiile organizate de BOR, cu 10% mai scumpe decât la agenţii. REACŢIA BOR

„În acest moment, în Israel călătoresc circa 40.000 de români, din care numai 15.000 se apelează la agenţiile de turism specializate, restul fiind cooptaţi de către reprezentanţii Bisericii. Excursiile organizate de Biserică sunt cu circa 10% mai scumpe decât cele oferite de agenţiile de turism. Presupun că diferenţă de 10% ajunge la episcop”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Reacţia reprezentanţilor ANAT vine după ce Patriarhia a transmis un comunicat, la sfârşitul lunii octombrie, prin care le recomandă românilor care doresc să meargă în pelerinaje sムse adreseze centrelor de turism ecumenic înfiinţate de Biserica OrtodoxムRomână, reclamând faptul cムunele agenţii de turism organizează, fraudulos, excursii în numele BOR.

Citeşte şi: Preoţii, acuzaţi că organizează ILEGAL pelerinaje externe. PROFITUL: 4000 euro pe excursie

Burcea a adăugat că nu este moral că, după predică de la Biserică, preotul să prezinte enoriaşilor ofertă de pelerinaje, la preţ redus.

La rândul său, preşedintele ANAT, Lucia Morariu, a afirmat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că există diferite categorii sociale, cum ar fi preoţi sau profesori, care organizează excursii, fără a avea licenţă de turism. În astfel de situaţii, cei care achiziţionează aceste excursii, nu au nici o garanţie că nu îşi vor pierde banii în cazul în care deplasarea nu se va mai organiza. De asemenea, aceştia, în lipsă unui contract între presatorul de servicii şi turist, nu pot fi asiguraţi că vor beneficia de serviciile achiziţionate.

Părintele Constantin Stoica a declarat, pentru Medaifax, că veniturile agenţiei de pelerinaj a Patriarhiei Române sunt folosite pentru activităţile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi pentru susţinerea posturilor radio şi TV Trinitas, acestea fiind instituţii misionare, şi nu comerciale.

„Este o declaraţiue hazardată a domnului Alin Burcea. (…) Probabil că domnul Burcea este gelos că tot mai mulţi români optează să meargă în pelerinaj cu agenţia Patriarhiei Române”, a declarat Constantin Stoica.

Stoica a precizat că în Biserica Ortodoxă Română funcţionează în prezent 679 de instituţii sociale, dintre care 44 de instituţii medicale (spital, clinici, centre de diagnostic şi tratament, centre paliative, cabinete medicale şi stomatologice, farmacii etc.) şi 130 centre educaţionale (centre de zi, after-school, grădiniţe etc.).

„Pe de altă parte, organizarea de pelerinaje de către parohii prin Basilica Travel reprezintă o componentă a activităţii pastorale a fiecărui preot”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

De aceea, ANAT a încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei, astfel încât toate şcolile care doresc să organizeze excursii să se adreseze agenţiilor membre ANAT.

Cele mai citite

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...

Horoscop 11 ianuarie 2025. Vești bune pentru Berbeci

Horoscopul 11 ianuarie 2025. Ziua aduce prognoze interesante pentru fiecare zodie, cu accent pe carieră și succesul profesional. Horoscop 11 ianuarie 2025 Berbec: Veștile dintr-o țară...

Creștere robustăa comerțului cu amănuntul în 2024: consumul de produse nealimentare, motorul principal

Principalul factor al acestui avans a fost consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un salt de 14,7% față de anul anterior. Vânzările de produse...
Ultima oră
Pe aceeași temă