0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSlovacia contestă la Curtea Europeană decizia UE de distribuire a REFUGIAȚILOR

Slovacia contestă la Curtea Europeană decizia UE de distribuire a REFUGIAȚILOR

UPDATE 20,45: Comisia Europeană consideră că Slovacia trebuie să respecte decizia privind cotele obligatorii de refugiați, chiar dacă guvernul de la Bratislava a contestat-o la Curtea de Justiție a UE.

Comisia Europeană consideră că această contestație nu implică suspendarea deciziei până la verdictul instanței, a declarat purtătorul de cuvânt al CE pe probleme de afaceri interne, Otve Ernst, citat de agenția EFE.

Slovacia a depus miercuri plângere, la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), împotriva deciziei Uniunii Europene de redistribuire a 120.000 de solicitanţi de azil între statele membre ale Uniunii, informează Reuters, citată de Mediafax.

Aceasta reprezintă prima acţiune în justiție împotriva acestei măsuri a UE, care a divizat statele membre ale Uniunii.

Aproape 890.000 de migranţi şi refugiaţi au ajuns, anul acesta, pe ţărmurile europene, adică un număr de aproape patru ori mai mare decât în 2014, potrivit ONU. Problema gestionării acestui aflux uriaş a provocat o ruptură între Guvernele statelor membre UE.

Germania şi Franţa se află în spatele acestui sistem de cote obligatorii – menit să ajute la distribuirea migranţilor între statele membre ale Uniunii, însă unele dintre statele cele mai mici, mai sărace şi mai conservatoare din punct de vedere social din cadrul blocului european au respins această idee.

Slovacia, Cehia, Ungaria şi România s-au opus cotelor obligatorii, însă măsura a fost adoptată în septembrie, în pofida acestei opoziţii, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne ai statelor membre UE.

„Cerem Curţii să stabilească faptul că decizia de impunere a unor cote obligatorii este invalidă”, a declarat Fico pentru presă.

„Eu consider cotele absurde şi tehnic imposibile. Ceea ce am spus se adevereşte, cotele au devenit un fiasco”, a apreciat el.

Slovacia, care urmează să primească 802 migranţi în baza acestui sistem de cote, argumentează că nu poate să-i ţină dacă ei vor să se mute în Germania sau în alte state membre mai bogate. Autorităţile slovace au primit anul acesta 154 de cereri de azil.

Ungaria intenţionează, de asemenea, să depună plângere în justiţie împotriva cotelor. Premierul Viktor Orban a declarat miercuri că UE şi Turcia ar putea să anunţe un acord, în următoarele zile, cu privire la mutarea a 400 până la 500 de mii de refugiaţi din Turcia direct în Uniune.

Orban a spus că se aşteaptă la presiuni din partea europenilor pentru ca să accepte aceşti refugiaţi, un lucru pe care Budapesta nu îl poate face.

Cehia şi România au anunţat că nu vor depune plângeri în justiţie împotriva cotelor.

Noul Guvern al Poloniei a revenit asupra angajamentului precedentului Cabinet proeuropean, de centru-dreapta, de a primi mii de refugiaţi, apreciind că atacurile de la Paris au relevat necesitatea revizuirii sistemului de cote.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă