14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţul cartofilor ar putea creşte, în iarnă

Preţul cartofilor ar putea creşte, în iarnă

Cartofii româneşti ar putea ajunge să coste, la iarnă, un euro/kilogram, pentru că inundaţiile şi vremea rea din vestul Europei au făcut ca cererea la export să crească.

Producţia totală de cartofi din acest an este estimată între trei şi patru milioane de tone. Este o cantitate suficientă pentru consum, dar şi pentru sămânţă sau furaje. Cu toate acesta, fermierii vând cartofii cu preţuri cuprinse între 1,2 şi 1,5 lei, adică dublu faţă de anul trecut, potrivit Digi24.

Citeşte şi: Trei beneficii pentru sănătate ale cartofilor dulci

Preţul a crescut după ce în ţări precum Germania, Austria, Slovacia sau Ungaria producţia a fost slabă. Ba mai mult, agricultorii au decis să nu îşi vândă cartofii în această perioadă, ci să aştepte să crească preţurile pentru a ieşi pe profit.

În 2013, suprafaţa cultivată cu această legumă a fost de 41.000 de hectare, faţă de 100.000 de mii de hectare anul trecut.

Potrivit statisticilor, România este pe locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce priveste consumul de cartofi. Un român mănâncă anual, în medie, 92 de kilograme de cartofi.

Cele mai citite

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă