14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportAmbasadorul SUA la Bucureşti: Sunt necesare investiţii foarte mari, pentru dezvoltarea serviciilor...

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Sunt necesare investiţii foarte mari, pentru dezvoltarea serviciilor de informaţii

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm a vorbit, duminică, despre necesitatea unor investiţii substanţiale, pentru a dezvolta activitatea serviciilor de informaţii şi schimbul de informaţii, în contextul atacurilor teroriste din Paris, Londra, San Bernardino şi Beirut, informează Mediafax.

Diplomatul american a precizat că este necesar ca toate ţările să fie în alertă, întrucât atacurile teroriste sunt dificil de prevenit.

“Sunt necesare investiţii foarte mari în dezvoltarea serviciilor, în schimbul de informaţii şi în a fi pregătiţi. Până la urmă, depinde de noi toţi, dacă vedem ceva neobişnuit, să raportăm”, a spus Klemm.

Totodată, el a s-a declarat “îngrozit” de multitudinea atacurilor din ultima perioadă.

Citeşte şi: VIDEO. Ambasadorul SUA în România, mesaj de Ziua Naţională: M-aţi impresionat prin implicare

“Sunt îngrozit. Dacă atacul de la Londra este de inspiraţie teroristă, este al treilea în doar două săptămâni. A fost un eveniment la Beirut, urmat de cel de la Paris, apoi în California şi acum, posibil Londra, este foarte îngrijorător”, a precizat oficialul american.

Mai mult, Hans Klemm a vorbit despre colaborarea dintre SUA şi Rusia în domeniul combaterii terorismului şi a precizat că statele colaborează deja şi că au interese comune. Cu toate acestea, el s-a arătat îngrijorat în privinţa Ucrainei, unde există “o lipsă de cooperare”. Totodată. ambasadorul SUA şi-a exprimat dezamăgirea privind prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti.

“Deja colaborăm cu Rusia în această chestiune, preşedintele Obama şi preşedintele Putin au avut conversaţii telefonice şi s-au întâlnit la Paris. Avem interese comune în lupta împotriva terorismului, există deja o colaborare între SUA şi Rusia. (…) Am fost foarte dezamăgit (să-l văd pe Serghei Narîşkin la Bucureşti – n.r.), dar nu este prima dată când apare pe scena mondială. Pe lângă toată colaborarea care are loc în lume, este o lipsă de cooperare în ceea ce priveşte Ucraina, care ne îngrijorează”, a mai declarat ambasadorul Hans Klemm.

Bugetul SRI va creşte în 2016 cu aproximativ 20% faţă de anul în curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, conform proiectului Bugetului de stat.

Astfel, în rândul serviciilor de informaţii, SRI şi SIE vor primi bani în plus. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

Citeşte şi: Mai multe persoane au fost înjunghiate la metroul din Londra, într-un atac “terorist”

Cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut. Se înregistrează şi o creştere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică şi destinaţia exactă a acestor sume.

Citeşte şi: Ce bugete vor avea serviciile secrete în 2016

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă