Pentru prima oară în istorie, torţa olimpică va pleca în spaţiu, joi, din stepa din Kazahstan, transmite Mediafax.
O ieşire în termosferă (ultimul strat al atmosferei) a fost programată, sâmbătă, cu trei luni înainte de sosirea la Soci, în Rusia, pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.
Torţa, simbol al idealului olimpic, va merge mai întâi la Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Apoi va ieşi în spaţiu, urmând să revină pe pământ la 11 noiembrie, cu un echipaj al ISS.
Astronauţii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) şi Koichi Wataka (Japonia) vor decola, joi, la ora 04.14 GMT de pe cosmodromul rus din Baikonur, la bordul capsulei Soyuz, pe care sunt inscripţionate simbolul JO–Sochi2014.ru– şi cele cinci inele olimpice.
Citeşte şi: Munchen vrea să găzduiască Jocurile Olimpice din 2022
Semn al importanţei acestei etape pentru torţa olimpică, aflată în Rusia de circa o lună, evenimentul, transmis în direct de NASA, va fi difuzat pe un ecran uriaş în centrul oraşului New York, în Piaţa Time Square, unde va putea fi urmărit de mii de persoane.
La bordul Soyuz TMA-11M, iar apoi pe ISS vor fi luate măsuri de precauţie astfel că flacăra va fi, în mod excepţional, stinsă pe toată durata călătoriei spaţiale.
Torţa olimpică măsoară 95 cm şi cântăreşte 1,8 kilograme, fiind concepută pentru a fi purtată cât mai uşor. După un zbor de aproape şase ore, ajungerea capsulei „Soyuz olympic” pe ISS este prevăzută pentru joi, la ora 10.31 GMT.
Citeşte şi: Luptele, reintroduse în programul olimpic
Cei trei membri ai echipajului se vor alătura celorlalţi şase astronauţi aflaţi deja la bordul ISS. Staţia Spaţială Internaţională va fi ocupată timp de o săptămâni de către nouă persoane pentru prima oară din octombrie 2009, conform NASA.
Doi cosmonauţi ruşi aflaţi deja pe ISS, Oleg Kotov şi Serghei Riazanski, vor efectua o ieşire în spaţiu cu torţa olimpică, sâmbătă, la ora 14.30 GMT.
După această etapă inedită, torţa va reveni pe pământ într-o capsulă Soyuz, alături de astronauţii Fiodor Iurşhihin (Rusia), Karen Nyberg (SUA) şi Luca Parmitano (Italia), care vor reveni după cinci luni şi jumătate petrecute în spaţiu. Aterizarea este prevăzută în 11 noiembrie, la ora 02.50 GMT, în stepa din Kazahstan.