25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialInterceptori pentru scutul antirachetă din România şi Polonia, testați de SUA

Interceptori pentru scutul antirachetă din România şi Polonia, testați de SUA

Agenţia americană pentru Apărare antirachetă (MDA) şi Sistemele de Apărare antirachetă balistică (BMDS) au testat interceptori de tip Standard Missile-3 (SM-3), care vor fi staţionaţi până la sfârşitul acestui an în România, a anunţat joi directorul MDA, conform Mediafax.

Statele Unite urmează să instaleze un complex Aegis Ashore BMD în România până la sfârşitul lui 2015 şi un sistem similar, în Polonia, până în 2018.

„Testul de astăzi a demonstrat că aceeaşi capabilitate Aegis Ballistic Missile Defense, folosită pe mare şi operaţională de ani de zile, va fi în curând operaţională pe uscat în cadrul Fazei a 2-a a Abordării europene adaptabile în faze (EPAA) în România”, a declarat joi viceamiralul James Syring, citat de portalul rus Sputnik.

Modulul IB SM-3 este un vehicul care distruge rachete balistice prin impact, la o viteză extrem de mare.

„Indiferent cum îl lansezi, SM-3 poate detecta ameninţări în spaţiu şi le distruge”, a declarat preşedintele Raytheon Taylor Lawrence, citat de site-ul contractorului.

„Flexibilitatea în mobilizarea (interceptorilor de tip) SM-3 pe uscat sau mare le extinde comandanţilor noştri şi aliaţilor noştri din întreaga lume opţiunile în ceea ce priveşte protecţia”, a subliniat Lawrence.

Un interceptor de tip SM-3 a fost testat pentru prima dată în vederea interceptării şi distrugerii unei rachete balistice – în teatrul european – pe 20 octombrie.

Statele Unite au extins dezvoltarea şi mobilizarea acestui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice în 2012, după ce s-au retras din Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM). Tratatul, semnat de Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică în 1972, viza să limiteze numărul şi locurile în care era staţionat acest tip de rachetă în ambele ţări.

Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor ballistice Aegis în Mediterana şi interceptorul Aegis adaptat pentru uscat în România şi Polonia.

Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea acestui scut antirachetă american în Europa, aprobat în 2010, la Summitul NATO de la Lisabona.

Un grup de state europene, între care România, Polonia, Spania şi Turcia, au fost de acord atunci să găzduiască elemente ale scutului pe teritoriile lor.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă