Rusia începe, săptămâna viitoare, construirea a două reactoare nucleare în Iran, în cadrul unui acord semnat, în 2014, de filialele organismelor de stat în sectorul atomic ale celor două ţări, potrivit unui oficial iranian, informează Mediafax.
Agenţia iraniană de ştiri Mehr nu oferă alte precizări, însă declaraţia unui purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, ar putea să se refere la extinderea centralei nucleare de la Bushehr, concepută şi construită de Rusia.
Iranul operează deja un reactor nuclear construit de ruşi la Bushehr – primul său reactor nuclear. Moscova a semnat, în noiembrie anul trecut, un acord cu Teheranul în vederea construirii altor opt reactoare în întreaga ţară.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a închis luna aceasta o mai veche anchetă vizând Iranul şi a prezentat un raport în care sugerează că Teheranul a depus eforturi până în 2003, în cadrul unui program coordonat, în vederea conceperii bombei nucleare, dar că nu există indicii credibile ale unor activităţi în domeniile cercetării şi dezvoltării unei bombe atomice după 2009.
Centrala de la Bushehr nu a fost considerată niciodată de către diplomaţi sau experţi un risc grav de proliferare nucleară.
Însă alte aspecte ale programului nuclear iranian – considerate ca prezentând un potenţial de dezvoltare a unor arme atomice, precum activităţi de îmbogăţire a uraniului şi un reactor cu apă grea – urmează să fie limitate în cadrul unui acord la care Iranul a ajuns, în iulie, cu şase mari puteri, inclusiv Rusia.
În schimb, Republica islamică urmează să beneficieze de o ridicare a unor sancţiuni economice impuse economiei sale care se bazează pe petrol.