Am importat mai multe mărfuri decât am trimis la export, adică am consumat mai mult decât am produs. Iar Comisia Naţională de Prognoză arată că anul viitor şi în 2017 ritmul de creştere al importurilor va fi mai mare decât al exporturilor.
În relaţia cu principalul nostru partener comercial, Uniunea Europeană, deficitul (diferenţa dintre export şi import) s-a majorat cu aproape 15% în primele nouă luni din 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, la aproape 5,6 miliarde euro, potrivit datelor Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA). Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a precizat că la baza majorării deficitului stă creşterea consumului intern, în special a bunurilor de consum, pentru care economia românească nu e pregătită să acopere această creştere a cererii. „Din păcate, tendinţa este de majorare a acestui deficit.
Ne-am fi aşteptat să aibă la bază creşterea importurilor pentru proiectele europene. Au fost ceva decontări în această perioadă, dar nu acestea au dezechilibrat balanţa comercială cu UE. Exporturile sunt în scădere. Pe ultimele trei luni și jumătate, din datele pe care le avem, numai într-o lună am înregistrat o creştere a exporturilor, în rest am avut scădere”, a precizat pentru „România liberă“ Mihai Ionescu. Acesta a menționat că datele Comisiei Naţionale de Prognoză arată că şi anul viitor, dar şi în 2017 ritmul de creştere al importurilor va fi mai mare decât al exporturilor, deficitul majorându-se. „Sporurile de salarii anunţate pentru 2016 vor genera o creştere a importurilor, în special din zona comunitară. Anul trecut şi anul acesta deficitul a crescut şi va fi foarte greu să recuperăm diferenţa în perioada următoare”, afirmă reprezentantul ANEIR.
Iar Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că principala cauză este scăderea TVA la alimente: „Era inevitabil. Un pachet de stimulare fiscală care vizează în principal consumul nu are cum să nu aibă efecte negative asupra balanţei comerciale. În astfel de situaţii apar două efecte: dezechilibrarea balanţei comerciale şi inflaţia, aceasta din urmă fiind mascată de reducerea de taxe. Au fost şi creşteri salariale, dar în principal cauza este scăderea TVA la alimente“.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că exportul s-a diminuat foarte mult fiindcă mai avem foarte puţine produse fabricate în România. De aceea ar trebui promovate ideile inovative româneşti şi încurajată internaţionalizarea serviciilor.
Cine sunt partenerii comerciali
Conform datelor MECRMA, comerțul total intracomunitar al României s-a majorat cu 9,1%, la 65,667 miliarde euro, din care exportul a cunoscut o creștere cu 8,5%, fiind de 30,034 miliarde euro, iar importul – o creștere cu 9,5%, cifrându-se la 35,632 miliarde euro. Aceeaşi dezechilibrare a balanţei comerciale s-a înregistrat şi în afara spaţiului comunitar, în relaţiile comerciale cu ţările non-UE. Astfel, comerțul extracomunitar a însumat 21.690,3 milioane euro, cu 2,3% mai puțin în primele nouă luni ale anului 2015 comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2014, din care export 10.879,7 milioane euro (-4,5%), iar import 10.810,6 milioane euro (-0,1%). Ponderea schimburilor comerciale cu țările din spaţiul comunitar în comerțul internațional românesc a crescut de la 73,1%, în primele nouă luni ale anului 2014, la 75,2% în primele nouă luni ale anului 2015. Germania, Italia, Franţa şi Ungaria sunt principalii parteneri comerciali ai ţării noastre în ceea ce priveşte schimburile intracomunitare (expedieri şi intrări de mărfuri).